Uitstroompremie voor bijstandsgerechtigden in Alkmaar

Bijstandsgerechtigden uit Alkmaar of Dijk en Waard kunnen een uitstroompremie of premie vrijwilligerswerk krijgen als ze gaan werken. Doel van deze uitstroompremie is om de extra kosten die werken met zich meebrengt, beter compenseren.

Uitstroompremie

De uitstroompremie van €2934,- is bedoeld als extra ondersteuning als een bijstandsgerechtigde gaat werken en kan daardoor eerder de bijstand uitstromen. De premie vrijwilligerswerk van €1900,- stimuleert mensen om via vrijwilligerswerk een bijdrage te leveren aan de samenleving. Zaffier de organisatie die in Alkmaar inwoners ondersteunt bij werk, geldzaken en inburgering, zorgt voor de uitvoering van de twee premies.

Werken moet lonen

Werken moet lonen. Maar dat is niet altijd geval. Soms komt het voor dat toeslagen en inkomensondersteunende maatregelen niet meer worden uitgekeerd als je een betaalde baan hebt. vervallen. Je gaat er dan financieel op achteruit. De armoedeval ligt op de loer en de stap naar betaald werk is dan geen financiële verbetering. Dan is het financieel gezien niet interessant om te gaan werken. De invoering van de uitstroompremie met de uitstroompremie kunnen bijstandsgerechtigden de extra kosten die werken met zich meebrengt beter compenseren.

Voorwaarden aan de premie

Er is wel een aantal voorwaarden verbonden om voor de de uitstroompremie in aanmerking te komen. Zo moet bijvoorbeeld minimaal één jaar onafgebroken een bijstandsuitkering hebben en volledig uit de bijstand stromen voor ten minste zes maanden.

uitstroompremie

Vrijwilligerspremie

Veel vrijwilligersorganisaties verstrekken geen of een lage vergoeding voor vrijwilligerswerk. In Alkmaar betaald de gemeente deze vrijwilligers een premie vrijwilligerswerk . Die premie bedraagt maximaal €1900,- per jaar. Deze premie kan één keer per jaar worden toegekend aan inwoners die langer dan een jaar een bijstandsuitkering hebben en die niet in staat zijn te werken. Ook moeten zij een minimaal aantal uur vrijwilligerswerk doen. Op deze manier kan deze groep mensen iets terugdoen voor de samenleving en doe zij weer mee.

Bronnen: Alkmaar.nl, Regio Online, Rodi, Zaffier

Deel dit bericht:

Plaats een reactie