Sociaal minimum is niet genoeg om rond te komen

Het sociaal minimum is niet genoeg om rond te komen en moet ‘substantieel omhoog’. De regering moet op Prinsjesdag 6 miljard euro uittrekken in de strijd tegen armoede. Dat is de conclusie van de Commissie sociaal minimum in haar eerste rapport.

Commissie sociaal minimum

Steeds meer mensen rond het minimum komen gewoon tekort. Dat is de conclusie van de Commissie sociaal minimum, die voor het eerst goed in kaart gebracht de bedragen die minima krijgen via hun uitkering en toeslagen wel toereikend zijn om rond te komen. Vrijdag werd het rapport aan minister Carola Schouten van armoedebeleid, gepresenteerd.

Sociaal minimum

Huishoudens op het sociaal minimum komen €50,- tot bijna €500,- per maand tekort. Voor een alleenstaande in de bijstand ligt dat bedrag op €100,- per maand en bijstandsstellen met meerdere kinderen is dat tekort tussen de €200,- tot €500-. Slechts enkele groepen, onder wie AOW’ers, hebben genoeg geld om rond te komen én mee te komen in de maatschappij.

Financiële bestaansonzekerheid

Financiële bestaansonzekerheid heeft grote gevolgen voor volwassenen en kinderen die leven rond het sociaal minimum. Leven in armoede met de constante stress van geldtekort gaat ten koste van de eigenwaarde van mensen en van hun lichamelijke en mentale gezondheid. Ook vergroot het de kans op eenzaamheid en zorgt dat het lastiger is om verstandig met geld om te gaan.

6 miljard

Het advies van de commissie is dat zo snel mogelijk het besteedbaar inkomen van de minima verhoogt wordt. Dat kost circa 6 miljard euro. De bijstand en het minimumloon moeten omhoog. Ook kan de huurtoeslag worden verhoogd en zou het kabinet de geldbedragen van de kindregeling moeten verhogen, vooral voor oudere kinderen.

Nieuw sociaal minimum

Om de hoogte van het nieuwe minimum te bepalen, keek de commissie naar de uitgaven die een huishouden zou moeten doen, te weten vaste lasten als huur, kledinguitgaven, eten en persoonlijke verzorging (zoals shampoo en schoonmaakmiddelen). Ook moet er geld zijn voor hobby’s, de bibliotheek en een dagje uit. Daarnaast hebben mensen een flexbudget nodig om klappen en op te kunnen vangen, zonder dat je meteen in de schulden raakt en in de ellende komt.

sociaal minimum

Tweede rapport

Na de zomer komt de commissie nog met een tweede rapport. Hierin staan aanbevelingen over hoe het sociale zekerheidsstelsel toegankelijker en voorspelbaarder wordt voor minima.

Het kabinet gaat het rapport bestuderen en komt later dit jaar met een reactie.

Bronnen: AD, Rijksoverheid, NRC, Trouw

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Sociaal minimum is niet genoeg om rond te komen”

  1. Toen ik in de bijstand zat, moest ik gemeentelijke-en waterschapsbelasting betalen omdat ik wat spaargeld had. Iemand die niets heeft, kreeg vrijstelling. Eerlijk, nee. Je kan beter niets hebben, dan word je overal geholpen en heb je wat spaargeld in de bijstand, krijg je ook minder extra’s zie mijn gemeente.

    Beantwoorden

Plaats een reactie