Baard en bijstand gaan niet altijd samen

Mag je een baard dragen als je een bijstandsuitkering hebt. Natuurlijk mag dat en ‘wat een rare vraag’ zou je zeggen. Toch gaan baard en bijstand niet altijd samen. Soms MOET je je baard afscheren. Dit overkwam een man die uit geloofsovertuiging zijn baard niet wilde afscheren. Hij is terecht gekort op zijn uitkering.

Opleiding met baangarantie

De praktiserende moslim kreeg de opleiding met baangarantie tot asbestverwijderaar aangeboden. Dit was de kans op betaald werk voor deze man. Maar hij weigerde dat aanbod omdat hij dan zijn baard moest afscheren. Om het veiligheidsmasker te kunnen dragen, moest hij gladgeschoren zijn.

Vrijheid van godsdienst?

baard en bijstand
Bron afbeelding: Xevi Casanovas via Unsplash

Hoewel het dragen van een baard onder de vrijheid van godsdienst valt, had de gemeente Amersfoort een geldige reden om inbreuk te maken op dit recht. Bij het verwijderen van asbest is het dragen van een masker vanwege de gezondheidsrisico’s verplicht en noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de werknemer. Daarnaast had de man weinig andere kansen op het vinden van werk.

Onnodige druk op de publieke middelen

De man was het niet eens met de korting op zijn uitkering en wendde zich tot de rechter. Maar die oordeelde dat de gemeente terecht zijn bijstandsuitkering had verlaagd. Door weigering om deel te nemen aan de opleiding legt de man namelijk een onnodige druk op de publieke middelen. Baard en bijstand gaan dus niet altijd samen!

Bronnen: NRC, Nu, Rechtspraak

Deel dit bericht:

Plaats een reactie