Minder mensen in de bijstand

Voor het tweede jaar op rij neemt het aantal mensen in de bijstand af. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering in 2018 met 24.000. In totaal zijn er nog 433.000 bijstandsgerechtigden.

Arbeidsmarkt stabieler

De arbeidsmarkt is stabieler, en daardoor zijn weer meer kansen om aan het werk te komen én te blijven In totaal is aantal mensen in de bijstand 433.000 personen tot de AOW-leeftijd. Dat geldt voor verschillende groepen in de samenleving.

45-plussers

De sterkste daling was te zien bij mensen tot 27 jaar. De 45-plussers blijven relatief vaak in een bijstandsuitkering hangen. Bij deze groep was de daling minder dan 1 procent. Ook speelt bij de 45-plussers de jaarlijkse verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd mee waardoor deze groep met bijstand minder snel is gedaald.

Minder mensen in de bijstand
24.000 minder mensen in de bijstand. Bron afbeelding: Pixabay

Niet westers

Voor het eerst in tien jaar is ook het aantal mensen in de bijstand met een niet-westerse achtergrond met ruim 10.000 afgenomen. Dat kwam onder meer door de groep Syriërs. Eind 2017 ontvingen 39.500 Syriërs een bijstandsuitkering en dat was bijna 9 procent uit van het totale aantal uitkeringsontvangers. In de eerste helft van 2018 vonden 1.800 Syrische bijstandsontvangers een baan. Overigens heeft nog steeds bijna de helft van alle personen met een bijstandsuitkering een niet-westerse achtergrond.

Bronnen: AD,CBS,NOS, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie