Vraagt Enschede onterecht medisch dossier op bij bijstandsaanvraag?

De Autoriteit Persoons Gegevens gaat onderzoek doen naar vermeende overtredingen van de gemeente Enschede inzake het opvragen van een medisch dossier bij bijstandsaanvragen.

Medisch dossiers bij bijstandsaanvraag


De Autoriteit Persoonsgegevens gaat onderzoek doen naar opvragen van medische informatie bij bijstandsaanvragen, zoals mogelijk plaatsvindt in de gemeente Enschede. Wellicht zou dit onrechtmatig geweest zijn. René Beunders van Sociaal Hart Enschede heeft juli vorig jaar een klacht ingediend namens drie gedupeerden. De zaak draait om het opvragen van medische dossiers en medicijngegevens van meerdere cliënten bij het aanvragen van een bijstandsuitkering.

Inzage in medisch dossier

Ambtenaren in Enschede hebben medische gegevens opgevraagd om zo te checken of de bijstandsaanvrager in staat was om te werken. Voor het recht op bijstand is de vraag of iemand in staat is om te werken vanwege gezondheidsproblemen niet relevant en het is niet nodig om inzage te geven in je medisch dossier. Al eerder deed Enschede zelf onderzoek naar deze kwestie en toen was de conclusie dat de gemeente zich niet schuldig maakte aan privacyschending rond medische dossiers.

privacy
Autoriteit Persoonsgegevens start onderzoek naar opvragen van medische informatie bij bijstandsaanvragen. Bron afbeelding: Pxhere

Uitdrukkelijke toestemming

In de privacywetgeving, de zogenaamde Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat dat bijzondere persoonsgegevens onder andere mogen worden verwerkt wanneer de betrokkene daar uitdrukkelijke toestemming voor heeft gegeven. Daarnaast mogen gemeenten alleen bijzondere persoonsgegevens verwerken wanneer dat wettelijk is toegestaan. Ook in het geval van het opvragen van het medisch dossier bij een bijstandsaanvraag, moet daar dus een wettelijke grondslag voor zijn.

medisch dossier
Opvragen van medisch dossier bij een bijstandsaanvraag mag alleen als dat wettelijk kan en met toestemming betrokkene. Bron afbeelding: Pxhere

Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft Beunders laten weten dat er een onderzoek wordt gestart. Hierbij wordt aangegeven dat er geen individuele klachten worden onderzocht. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat kwestie effectiever zal kunnen worden behandeld als het beleid van de gemeente Enschede in z’n algemeenheid wordt onderzocht.

Bronnen: 1 Twente, The Privacy Offers, RTV Oost, Tubantia

Deel dit bericht:

Plaats een reactie