Bijstandsballade over de narigheid van een uitkering

De Bijstandsballade is een countrynummer over de narigheid en ellende die mensen in de bijstand zoal meemaken. De schrijver van het nummer wil hiermee bovendien het beeld dat de buitenwereld heeft over mensen met een bijstandsuitkering bijstellen.

Sociale misstanden

René Beunders uit Enschede schreef het nummer. Hij is tekstschrijver en initiatiefnemer van Stichting Sociaal Hart Enschede. Deze stichting maakt zich hard voor een duurzame sociale en humane stad en strijdt tegen de sociale misstanden in de bijstand en de zorg binnen de gemeente Enschede. Zo vecht de stichting tegen de inhumane maatregelen- en fraudebeleid, de gebrekkige bevoorschotting voor bijstandsaanvragers, het niet in behandeling nemen van aanvragen bijzondere bijstand en de gebrekkige uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Aan de strijdlust van Beunders is nu ook een heuse ballade toegevoegd.


Bijstandsballade over de inlichtingenplicht

Het lied gaat over een vakman die in de bijstand terechtkomt en inlichtingenplicht schendt De gemeente eist een flinke hoeveelheid geld van hem terug. Maar het is een goede vent. Het ligt aan de gemeente met hun bijstandsterreur. Countryzangers Anna McRose zingt het nummer.

Refrein Bijstandsballade

Laat je tranen de vrije loop, pak je zakdoek erbij en zing het refrein uit volle borst mee!

Als bijstand jouw lot is
En jouw leven beheerst
Als je weer geld te kort komt
En je weet het niet meer
Als je jaren gebukt gaat
Onder regels en tucht
Wil je graag uit de bijstand
En jouw vrijheid terug

Aandacht voor de bijstand

Beunders wil met de Bijstandsballade ook landelijk aandacht krijgen en op deze manier het beeld over mensen met een bijstandsuitkering bijstellen. Het zijn namelijk geen luilakken, maar mensen die door omstandigheden in die bijstand zijn geraakt en daar tijdelijk gebruik van maken.

bijstandsballade

Meer bijstandsliedjes

Er zijn veel meer liedjes geschreven over werkloosheid en de bijstand. Luister bijvoorbeeld naar deze 7 bijstandsliedjes en ook rapper Ondefined schreef er een nummer over: Iedereen in de Bijstand.

Bronnen: RTV Oost, Thuis in Twente

Deel dit bericht:

Plaats een reactie