Strenge regels bij kwijtschelding van de waterschapsbelasting

Kwijtschelding van de waterschapsbelasting kan bij waterschap De Dommel pas als je 95% van het bijstandsniveau als inkomen hebt. De Dommel hanteert als enige waterschap in Nederland deze strengere regels. Onlangs werd een voorstel om de norm voor kwijtschelding te verhogen van 95 naar 100% van de bijstandsnorm, verworpen.

Kwijtschelding van de waterschapsbelasting

Waterschap De Dommel heeft een voorstel verworpen om de norm voor kwijtschelding van de waterschapsbelasting voor mensen met een bijstandsuitkering. of een laag inkomen, te verhogen van 95 procent naar 100 procent van de bijstandsnorm. Dit betekent dat alleen mensen die op of onder 95 procent van het bijstandsniveau leven, vrijstelling van de waterschapsbelastingen kunnen krijgen. En dat is erg streng. In de rest van Nederland is een norm van 100 procent gebruikelijk. Onder meer gemeenten werken op die manier bij het uit coulance vrijstellen van belastingen. Als je een paar kilometer buiten de grens van dit waterschap woont, krijg je wel vrijstelling. Hiermee laat het waterschap zijn sociale gezicht niet zien en dat is schrijnend in een periode waarin de armoede in Nederland toeneemt.


Waarom handhaven?

Een van de argumenten was dat de minima beter een baan kunnen zoeken dan steunen op regelingen van het Waterschap de Dommel. Ook werd aangevoerd dat verhoging naar 100% te veel zou kosten. Maar daartegenover staat dat De Dommel nu de laagste belastingtarieven hanteert. Om ook bijstandsgerechtigden en minima de belastingen kwijt te schelden, zouden de lasten voor inwoners omhoog moeten. Waarschijnlijk zou dit €2,- €4,- extra per huishouden per jaar betekenen.

kwijtschelding van de waterschapsbelasting

Wat kost die kwijtschelding?

Op dit momenten zouden ongeveer 5500 huishoudens binnen het werkgebied van De Dommel aanspraak maken op kwijtschelding van de waterschapsbelasting. Deze groep betaalt nu tussen de €101,- en €280,- per jaar. Nu kost de kwijtschelding jaarlijks €730.000,- aan inkomsten. Bij een verhoging van de norm zouden drie keer zo veel huishoudens in aanmerking zouden komen voor vrijstelling en lopen de kosten op naar €2,2 miljoen. Dit kan gecompenseerd worden door de lasten te verhogen. De inschatting is dat dit een geringe verhoging €2,- €4,- extra per huishouden per jaar zou betekenen.

Bronnen: ED, Gelderlander, Waterforum

Deel dit bericht:

Plaats een reactie