Samenwonen in de bijstand: een proef in Tilburg

Samenwonen in de bijstand. Het mag als proef in Tilburg. Hier mogen bijstandsgerechtigden nu een half jaar samenwonen, zonder dat het invloed heeft op hun uitkering. Het moet voorkomen dat mensen in de bijstand uit angst voor sancties geen relaties meer aangaan.

Samenwonen in de bijstand

Tilburg is de eerste Nederlandse gemeente die onlangs is begonnen met een experiment, waarin bijstandsontvangers een halfjaar op proef mogen samenwonen. Dit betekent dart de kostendelersnorm tijdelijk losgelaten waardoor het inkomen van de partner geen invloed meer heeft op de bijstandsuitkering. Het experiment duurt een jaar.

Kostendelersnorm

Als twee mensen met een bijstandsuitkering gaan samenwonen, heeft dat ook invloed op hun uitkering: die wordt lager. De gedachte is dat doordat je een woning deelt met meer volwassenen (ouder dan 21 jaar), de kosten voor het huishouden, waaronder huur, gas en licht, televisie, enzovoorts, kunt delen. Als je minder kosten maakt, kun je dus toe met een lagere bijstandsuitkering.

Lees er meer over in het artikel Kostendelersnorm en bijstandsuitkering.

Inlichtingenplicht

Momenteel is het zo dat een sanctie opgelegd kan krijgen als je gaat samenwonen en dat niet aan de gemeente doorgeeft. Je houdt je dan niet aan de inlichtingenplicht en je kan dan zelfs beschuldigd worden van bijstandsfraude.

Samenwonen testen

Het is voor bijstandsgerechtigden lastig om te testen of samenwonen iets voor hen is, zonder dat het direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Ook is het ingewikkeld vast tes tellen wanneer je precies een relatie hebt en als één huishouden wordt gezien en wanneer je ergens gewoon regelmatig op bezoek bent. In Tilburg kan dit samenwonen nu wel getest worden. Als twee mensen een uitkering hebben kunnen ze beiden voor zes maanden hun eigen woning aanhouden en bij een van hen intrekken voor een half jaar. Ze moeten dat dan wel aan de gemeente melden. Als het samenwonen toch niet lukt, dan verandert er niks aan de hoogte van hun bijstand.

Samenwonen in de bijstand

Navolging proef samenwonen in de bijstand

Volgens de VNG is Tilburg de eerste gemeente die is gestart met deze proef. Er zijn al wel andere gemeenten die het idee ook willen invoeren. De Eindhovense en Amsterdamse fractie van D66 willen dit experiment ook in hun stad beginnen. Ook de partij De Bossche Groenen uit Den Bosch wil een proef met samenwonen in de bijstand.

Bronnen: DTV Nieuws, NH Nieuws, NOS, Studio 040, Trouw, Volkskrant

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Samenwonen in de bijstand: een proef in Tilburg”

  1. Het zou voor iedereen mogelijk moeten zijn ..Samen wonen met behoud van uitkering !! Met nsme voor chronisch zieken die door deze regeling geen kant op kunnen !!

    Beantwoorden

Plaats een reactie