Wat is het granieten bestand?

Het granieten bestand is een onaardige term voor de pakweg 140.000 Nederlanders die langdurig in de bijstand zitten en geen uitzicht op werk hebben.

Graniet

Graniet is een keihard en duurzaam gesteente. Het gezegde zegt het eigenlijk al: zo hard als graniet. Er is bijna niet door deze steensoort heen te komen! Niet voor niets wordt een 90-jarig huwelijk ook wel aangeduid met de term granieten huwelijk. Ondoordringbaar, niet kapot te krijgen en duurzaam. Dat geldt ook voor de term granieten bestand. Je moet wel van heel goeden huize komen om deze groep bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Deze mensen zitten al jaren vast in een uitkering, Geen uitzicht op werk en bovendien kampt deze groep vaak met meerdere problemen. Multiproblematiek wordt dat ook wel genoemd. De oorzaken lopen uiteen: van ziekte, taalachterstand tot persoonlijk leed en schulden. Deze groep kan deze situatie op eigen houtje niet oplossen.

Hamer en beitel

Het is een moeilijke groep en heel lastig in beweging te krijgen. Er is te weinig geld en men heeft te weinig aandacht om deze mensen te motiveren om stappen te maken. De meeste gemeenten ontvangen gewoonweg te weinig geld en hebben te weinig menskracht om zich actief op deze groep te richten. Daarom is deze groep al jarenlang ‘vergeten’, want men concentreert zich vaak op de 10 tot 15 procent kanshebbers. Er is een bepaalde gelatenheid onder de professionals: “Laat maar. Het heeft toch geen zin. het wordt nooit wat. Laat ze maar achter de geraniums blijven zitten.”

Maar als ook graniet bewerkt kan worden met een hamer en beitel, dan kan deze groep toch ook in beweging komen?

granieten bestand
Hard als graniet! Bron afbeelding: Siim Sepp, 2006 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia

Heel veel geduld

Voor mensen in het granieten bestand is meer nodig dan een cursus solliciteren, taalles of een beetje begeleiding. Er is maatwerk nodig om iemand uit het granieten bestand stappen te laten maken. Positief inspelen op de eigen motivatie, aandacht en aansluiten bij de individuele behoeften en talenten. En wat het allerbelangrijkste ingrediënt is om deze groep in beweging te krijgen is geduld. Heel veel geduld!

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Sociaal Werk Nederland, Wikipedia

Deel dit bericht:

3 gedachten over “Wat is het granieten bestand?”

  1. Door mensen die langdurig van een bijstandsuitkering moeten proberen rond te komen aan te duiden met het granieten bestand wordt de indruk gewekt dat het probleem ligt bij deze mensen. Terecht stel je dat er te weinig ondersteuning is voor deze mensen: er is geen geld voor een goede loopbaanoriëntatie, en een (om)scholing die meer dan enkele dagen duurt. Vaak hebben deze mensen al meerdere sollicitatietrainingen gevolgd. Het probleem ligt dus vaak niet bij de mensen, maar bij de gemeente die deze mensen heeft afgeschreven.

    Beantwoorden
  2. Ziekte? Dan horen ze in de WIA. Daar klopt gewoon iets niet ik zie zoveel mensen in de Wajong/WIA dat je denk wat heb jij dan. En mensen in de bijstand dat je denkt: wat doe jij in de bijstand je bent hartstikke ziek!

    Beantwoorden

Plaats een reactie