In de bijstand en samenwonen: Den Haag start een proef

In de bijstand en samenwonen. Normaal heeft dat gevolgen heeft voor je uitkering. Maar vanaf 1 juni start Den Haag een proef, waarbij mensen met een bijstandsuitkering voor maximaal zes maanden kunnen samenwonen, zonder dat dat ze hun uitkering verliezen. De proef start 1 juni 2022.

In de bijstand en samenwonen

De gemeente Den Haag wil met de proef meer maatwerk leveren. Ook moet de maatregel de druk op de woningmarkt verminderen. Mensen in de bijstand die gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliezen nu nog hun bijstandsuitkering. Hierdoor worden ze meteen financieel afhankelijk van hun partner. Dat weerhoudt mensen ervan om samen te gaan wonen.

Samenwonen op proef

Door deze maatregel kunnen mensen uitproberen of samenwonen werkt, zonder dat gevolgen heeft voor hun uitkering. Door deze regeling kunnen mensen voor een proefperiode van drie maanden samenwonen. Die kan vervolgens een keer worden verlengd met drie maanden. Op deze manier kunnen mensen wennen aan het samenwonen, maar ook zaken regelen zoals het opzeggen van (huur)contracten, overschrijving BRP en het regelen van een school voor kinderen. Na de proefperiode wordt de uitkering afgestemd op de feitelijke woon- en leefsituatie.

Woningmarkt

En als mensen besluiten samen te gaan wonen, betekent het dat er een woning vrijkomt en zo levert deze maatregel oom een bijdrage aan de vermindering van de druk op de woningmarkt.

In de bijstand en samenwonen

Niet de eerste gemeente

Overigens is Den Haag niet de eerste gemeente die een proeft start met samenwonen in de bijstand. Ook in Tilburg is hier al mee geëxperimenteerd.

Bronnen: Den Haag, Den Haag FM, Omroep West

Deel dit bericht:

1 gedachte over “In de bijstand en samenwonen: Den Haag start een proef”

  1. En als de proefperiode van het samenwonen voorbij is, dan moeten ze weer uit elkaar? Is daar wel over nagedacht? Ik zou dus maar mooi mijn woning aanhouden. Dit project slaat nergens op.

    Beantwoorden

Plaats een reactie