Experiment met bijverdienen voor bijstandsontvangers mislukt in Den Bosch

Het experiment met bijverdienen voor bijstandsontvangers stopt. De proef heeft bijna twee jaar gelopen en geen enkele van de vooraf gestelde doelen is gehaald. Een van de belangrijkste doelen was dat meer mensen met een uitkering betaald werk zouden vinden. Dat is dus niet gelukt.

Bijverdienen voor bijstandsontvangers

Den Bosch had als doel met het experiment bijverdienen voor bijstandsontvangers dat er minder mensen afhankelijk zouden zijn van de bijstand zaten en om meer Bosschenaren met een bijstandsuitkering te bewegen om in deeltijd te gaan werken.

Stimuleringspremie

Bijstandsontvangers konden in dit experiment een stimuleringspremie bijverdienen van 50% van hun verdiensten uit het deeltijdwerk. Er was wel een maximum van €200,- per maand afgesproken. Aanvankelijk had met als doel gesteld dat er hierdoor 10% meer cliënten deeltijdwerk zouden hebben dan in 2018. Deze doelen zijn niet gehaald. De inkomsten per individuele bijstandsgerechtigden zijn wel licht gestegen.

bijverdienen voor bijstandsontvangers
Doelen niet behaald en experiment mislukt. Bron afbeelding: Pixabay

Teleurstellende resultaten

Halverwege het experiment bleken de resultaten teleurstellend te zijn. Het experiment bleek zelfs ruim 4 ton duurder te zijn uitgevallen. Den Bosch stopt daarom met experiment met bijverdienen voor mensen met een bijstandsuitkering stopt.

Bronnen: BD, Den Bosch Nieuws, Samen voor de Klant, Sociaal Web

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Experiment met bijverdienen voor bijstandsontvangers mislukt in Den Bosch”

  1. Weet hier alles van. Heb 5 jaar geleden een zwaar auto-ongeluk gehad gevolg 2 beschadiging en in mijn nek wervels en wel de 1srlte en 2de waardoor ik bij elke beweging flauw kan vallen geen geluid herrie enz voort meer kan filteren. Mijn inkomsten 469 euro per mnd. Krijg geen aanvulling omdat je moet werken of stage moet lopen. Ben van een inkomsten van 3200 euro netto naar dit bedrag gezakt. Altijd hard gewerkt. 50 tot 60 uur per week. En bedank hè

    Beantwoorden
  2. Krijg een aanvullende bijstandsuitkering, ik verdien 70% van mijn uitkering dus zelf. Daar werk ik 20 tot 25 uur per week voor, bij 2 werkgevers. Nu weet ik sinds kort dat mijn inkomen precies hetzelfde is als iemand die helemaal niet werkt. Sterker nog: het kóst mij alleen maar meer geld omdat ik onkosten kwijt ben en meer belasting betaal. Werken wordt niet beloond, het voelt alsof ik gestraft wordt. Ik heb niet eens geld meer om werkkleding en schoenen te kopen, kan mijn fiets niet meer onderhouden. Meer uren werken gaat niet, want ik heb een hernia en een ooginfarct. Hoe demotiverend is dát; om met kapotte schoenen te werken terwijl je weet dat je er niets mee opschiet? Heb mijn hele leven gewerkt, moet nog 12 jaar

    Beantwoorden

Plaats een reactie