Proef met bijverdienpremie in Amsterdam verlengd

De proef met de bijverdienpremie in Amsterdam, waarmee geregeld wordt dat mensen in de bijstand mogen bijverdienen, wordt met twee jaar verlengd. De zogenaamde bijverdienpremie van maximaal €219,- worden geldzorgen aangepakt en schulden en achterstallige betalingen sneller afgelost. De proef werd ingevoerd per 1 maart 2021 en loopt door tot 31 december 2023.

Bijverdienpremie

De bijverdienpremie werd ingevoerd om bijstandsgerechtigden te stimuleren om (parttime) te gaan werken. Amsterdam deed vanaf februari 2019 een proef met 5000 mensen, waaruit bleek dat de uitstroom naar werk van deelnemers twee keer zo hoog was dan bijstandsgerechtigden die niet meededen aan het experiment. Dat bleek uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek. Daarom heeft de gemeente Amsterdam besloten de premie vanaf maart dit jaar voor álle werkenden in de bijstand te verstrekken en de regeling te verlengen tot zeker 31 december 2023.

Maximaal €219,- per maand

Met deze regeling ontvangen bijstandsgerechtigden 30 procent van hun loon, tot maximaal €219,- per maand. Dat bedrag wordt uitbetaald als belastingvrije premie. Dit gebeurt eens per half jaar, in juni en november, zonder dat de maandelijkse uitkering dus omlaag gaat. De rest van het verdiende geld wordt wel verrekend met de uitkering.

Aflossen schulden

Met de premie wordt de bestaanszekerheid van mensen versterkt omdat ze er meer aan overhouden. Formeel wordt de bijverdienpremie niet gezien als inkomen. Hierdoor gaat het niet ten koste gaat van bijvoorbeeld de huurtoeslag. Het extra geld wordt voornamelijk gebruikt om schulden af te lossen en achterstallige betalingen en vaste lasten te betalen, zoals huur, verzekeringen en abonnementen. Ook helpt het mensen om regulier aan het werk te komen en sneller uit de bijstand uit te stromen.

bijverdienpremie

Waarschuwing voor bijverdienpremie

Door de landelijke wetgeving is het nu nog niet mogelijk om bijstandsgerechtigden structureel te laten bijverdienen. En het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gewaarschuwd dat een structurele bijverdienpremie er mogelijk voor kan zorgen dat er belasting over betaald moet worden. Daarom heeft Amsterdam gekozen voor een verlenging van slechts twee jaar.

Bronnen: Amsterdam.nl, BNN Vara, NOS

Deel dit bericht:

Plaats een reactie