Weer meer bijstandsontvangers in derde kwartaal 2020

Er zijn in het derde kwartaal van 2020 zijn er opnieuw meer bijstandsontvangers bijgekomen. In het derde kwartaal van dit jaar kregen 423.000 mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er bijna 7000 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer bijstandsontvangers

Vorig kwartaal steeg het aantal mensen in de bijstand voor het eerst in ruim twee jaar tijd. Het is dan ook het tweede kwartaal achtereen dat het aantal bijstandsontvangers is gestegen. In alle leeftijdscategorieën neemt het aantal mensen met een bijstandsuitkering toe, zowel mensen met een Nederlandse als met een migratieachtergrond. Toch is het aandeel jongeren nog steeds relatief groot. Er waren in het derde kwartaal bijna 3.000 meer jongeren (tot 27 jaar) met een bijstandsuitkering. Dat is een groei van 8 procent. Het aantal bijstandontvangers ouder dan 27 jaar, steeg maar met 1 procent.

Corona-effect

Het CBS ziet meerdere oorzaken voor de groei van de bijstand onder jongeren. Een daarvan is het corona-effect Vooral jongeren zijn vanwege de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt. Of ze begonnen op de arbeidsmarkt en konden geen baan vinden. Ook hebben veel jongeren vaak tijdelijke contracten. Juist deze banen werden de afgelopen maanden als eerste geschrapt en zijn de jongeren dus werkloos geworden. Daarnaast hebben mensen onder de 27 vaak minder of geen WW-rechten opgebouwd waardoor ze sneller in de bijstand terecht komen. Een andere reden is dat jongeren extra kwetsbaar zijn omdat ze nog geen financiële buffer hebben opgebouwd. De verwachting is wel dat bij een herstel van de economie juist jongeren weer sneller werk vinden.

meer bijstandsontvangers
Meer bijstandsontvangers door corona. Vooral jongeren doen vaker een beroep op de bijstand. Bron afbeelding: Pixnio

Meer instroom dan uitstroom

Er stromen meer mensen de bijstand dan, dan dat er uitstromen. Meer mensen den dus een beroep op de bijstand. In het laatste kwartaal van 2019 was het verschil tussen de stromen nog geen 1000. In het eerste kwartaal van 2020 verandert dit en stroomden 29.000 mensen de bijstand in en 21.000 uit. In het tweede kwartaal was de instroom 27.000 en de uitstroom 17.000 en ook het derde kwartaal zijn er meer bijstandsontvangers bijgekomen.

Bronnen: CBS, NOS, RTL Nieuws, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie