Huisbezoek op afstand met de Zelfinspectie app

Een huisbezoek op afstand is een nieuwe manier om huisbezoeken te doen en te bepalen of een inwoner recht heeft op een bijstandsuitkering. Door de coronacrisis zijn reguliere huisbezoeken lastig. De IJsselgemeenten experimenteerde daarom met een huisbezoek op afstand. Hiermee kan de klant ‘zelf’ een huisbezoek uitvoeren.

Huisbezoek op afstand

Huisbezoeken zijn een veelgebruikt middel om twijfels over de woonsituatie van klanten met een bijstandsuitkering te onderzoeken. Bij de IJsselgemeenten, een samenwerking van de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas, zochten ze naar een alternatief voor huisbezoeken in coronatijd. Dat alternatief is de Zelfinspectie app, een vervolg op de al gebruikte Huisbezoek app van Montr. Inmiddels deed men hier de eerste ervaringen mee op en de IJsselgemeenten en klanten zijn tevreden.


Woonsituatie

De app werkt als volgt: de klant ontvangt een link die hij opent op zijn smartphone, waarna hij een aantal vragen moet beantwoorden en foto’s van de woning dient te maken, bijvoorbeeld van de watermeterstand en het aantal kamers. Natuurlijk moet de persoon in kwestie hier wel toestemming voor geven. Soms weigeren mensen en in dat geval kan een gewoon huisbezoek noodzakelijk zijn of een gesprek aan de deur.

huisbezoek op afstand
Met de Zelfinspectie is een huisbezoek op afstand mogelijk. Bron afbeelding: Pixabay

Watermeterstand

De gemeente moet bij het gebruik van de app van tevoren wel wat onderzoek doen: wat voor woning is het, hoeveel kamers zijn er, hoe de indeling is en dergelijke. Zo wordt er gevraagd om een foto van de watermeterstand te nemen. Deze stand wordt gecombineerd met gegevens van het Nibud over het gemiddelde waterverbruik van mensen. Dit kan je achterhalen of er te veel of te weinig mensen op het adres wonen.

watermeterstand
Met het huisbezoek op afstand kun je de watermeterstand in beeld brengen. Bron afbeelding: Pixabay.

Lichtere huisbezoeken

Het huisbezoek op afstand is met name geschikt voor de ‘lichtere’ huisbezoeken, waarbij het met name gaat om de woonsituatie in beeld te brengen. Voor de zwaardere onderzoeken moet er soms meer zorgvuldigheid geboden worden en als de bewoner geen Nederlands kan die app niet gebruikt worden.

Voordelen huisbezoek op afstand

De Zelfinspectie app heeft enorme efficiencyvoordelen. Normaal gesproken gaan twee collega’s met de dienstauto op huisbezoek. Nu kan dat huisbezoek door slecht 1 collega worden uitgevoerd die dat vanachter zijn computer. Ook is de app minder belastend voor de klant. Er hoeft tenslotte niemand fysiek in zijn huis te komen. Dat is een groot voordeel in deze coronatijd. Nog een voordeel is het juridische aspect. Zo komt er namelijk geen discussie over wat er gezegd is of wat er stond. De klant heeft het namelijk de vragenlijst tenslotte zelf ingevuld.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, VNG, IJsselgemeenten

Deel dit bericht:

Plaats een reactie