Bijstandspremie voor Amsterdammers die werken naast uitkering

Amsterdammers met een bijstandsuitkering en daarnaast werken, krijgen vanaf 1 maart volgend jaar een bijstandspremie van maximaal 215 euro per maand. Het doel van de is om mensen meer zekerheid te geven en te stimuleren om parttime aan het werk te gaan.

Bijstandspremie van maximaal €215,- per maand

De premie, die geldt voor 30 procent van de inkomsten van een extra baan, moet de overgang naar werken makkelijker maken en dient de mensen met een uitkering te stimuleren om parttime aan de slag te gaan. Dit extra geldbedrag kan bovendien helpen bij het aflossen van schulden en achterstallige betalingen en vaste lasten zoals huur. Het extra geld maakt de financiële positie van bijstandsgerechtigden dus een stuk stabieler. De premie beslaat 30 procent van het bijverdiende inkomen, met een maximaal bedrag van 215 euro per maand.

Experiment met bijstandspremie

De nieuwe stimuleringspremie komt voort uit een experiment met een groep van ruim vijfduizend Amsterdammers in de bijstand. Deelnemers met een deeltijdbaan krijgen tot maart 2021 een maandelijkse premie. Dit experiment loopt sinds 1 februari 2018 in Amsterdam en de resultaten zijn positief: het aantal deelnemers dat een baan kreeg en hierdoor geen aanspraak hoefde te maken op bijstand was twee keer zo groot in vergelijking met niet-deelnemers. Bovendien bleek uit een onderzoek van de UvA en de HvA dat wanneer mensen eenmaal een bijbaan hebben van 16 uur per week, de kans drie keer zo groot wordt dat ze uiteindelijk nog meer gaan werken en helemaal geen uitkering meer nodig hebben.

bijstandspremie

Experiment loopt tot eind 2022

Het experiment loopt tot 1 maart 2021 en vanaf dat moment zal de nieuwe regeling voor alle Amsterdammers in de bijstand in werking treden. De regeling geldt tot en met 31 december 2022. Wordt het experiment met de bijstandspremie een succes, dan blijft de regeling ook na 2022 bestaan.

Ook in andere gemeenten

Naast Amsterdam, kunnen bijstandsgerechtigden in Wageningen vanaf 1 oktober 2020 gebruikmaken van een zelfde soort regeling voor deeltijdwerk en in Rotterdam wordt vanaf 1 april 2021 de zogenaamde werkbonus ingevoerd. Hier gaat het om 12,5 procent van het inkomen met een maximum van 105,50 euro per maand. In Den Bosch is experiment met bijverdienen in de bijstand onlangs beëindigd.

Bronnen: AT5, Binnenlands Bestuur, NH Nieuws, Nu.nl, Parool

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Bijstandspremie voor Amsterdammers die werken naast uitkering”

  1. Is dit eerlijk dan? Waarom alleen mensen in deze steden? Ben ik soms minder dan een ander omdat ik in een andere gemeente woon? Ik werk nl niet vanwege participatie 20 uur per week maar omdat ik niet thuis met mijn hand op wil houden. Krijg hetzelfde inkomen als iemand die helemaal niet werkt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie