Buurtbaan voor vrijwilligers met bijstandsuitkering

Is een buurtbaan voor vrijwilligers met een bijstandsuitkering de oplossing om mensen aan een betaalde baan te helpen? In Amsterdam denkt men van wel.

Buurtbaan als opstap naar regulier werk

Niet alleen in Amsterdam, maar in alle buurten van steden en dorpen zijn vrijwilligers actief. Sommigen van hen zijn dit omdat ze geen werk hebben of in een moeilijke situatie zitten. Twee Amsterdamse raadsleden, te weten Carolien de Heer (PvdA) en Lene Grooten (GroenLinks), willen deze vrijwilligers graag aan een betaalde baan helpen en hebben het plan voor buurtbanen ontwikkeld.

Vrijwilligers in de bijstand

De meeste vrijwilligers waar het in dit plan om draait, zitten in de bijstand en is de stap naar een betaalde baan vaak groot. Ze hebben bijvoorbeeld geen opleiding genoten en hebben een lastige tijd achter de rug. Toch hebben deze mensen hun sporen als vrijwilliger ruimschoots verdiend. Vaak zijn het sleutelfiguren uit de buurt en kennen ze iedereen en herkennen de problemen beter.

buurtbaan

Bekijk hieronder de reportage die AT5 over de buurtbanen maakte.

Buurtbaan in Amsterdam

Het plan van de buurtbaan is ontwikkeld door de twee raadslieden in samenwerking met welzijnsorganisaties Wikistad, Combiwel, bewonersplatform het Productiehuis en de armoede-interventies van de HvA. Het plan behelst dat de vrijwilligers maximaal 2 jaar moeten worden betaald en ondersteuning krijgen in hun persoonlijke ontwikkeling. Om de stap naar een reguliere baan te verkleinen is de buurtbaan een uitkomst. Het is de opstap naar een gewone betaalde baan. Combiwel Buurtwerk, een van de partners in het plan, legt het op onderstaande video als volgt uit:

Voorstel in de gemeenteraad

Momenteel is er in Amsterdam-West één buurtbaner bezig met het traject en zijn er twee anderen haar voorgegaan en volgen inmiddels een mbo- en een hbo-opleiding naast hun betaalde baan. Het succes is aanleiding voor de gemeenteraadsfracties van Groen Links en de PvdA om met een initiatiefvoorstel te komen om de Buurtbaan stedelijk breder in te zetten en in 2021 25 buurtbaners aan het werk helpen. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel. Dat gebeurt waarschijnlijk na het zomerreces.

Lees ook de artikelen basisbaan recept tegen de bijstand en Heerlen start proef met basisbanen.

Bronnen: Amsterdam.nl, AT5, NH Nieuws

Deel dit bericht:

Plaats een reactie