5.500 minder mensen in de bijstand dan voor corona

In september van dit jaar zaten er 5.500 minder mensen in de bijstand dan voor de coronacrisis. Eind september hadden 419.000 personen een bijstandsuitkering. De krappe arbeidsmarkt is volgens het CBS de belangrijkste oorzaak.

Afname

De afname geldt voor elke leeftijdsgroep en varieert van ruim 1000 jongeren tot 27 jaar, tot ruim 3500 mensen tussen de 27 en 45 jaar.


Tozo

Bijstandsgerelateerde uitkeringen, zoals die op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), zijn niet meegenomen in de berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Tussen mannen en vrouwen in de bijstand zijn duidelijk verschillen met betrekking tot de thuissituatie. Alleenstaanden vormden met 43%e grootste groep met een bijstandsuitkering. Ongeveer 20% van de bijstandsgerechtigden was alleenstaande ouder, 19% vormde een koppel met kinderen en 9% had een partner maar geen thuiswonende kinderen.

minder mensen in de bijstand

Structureel in de bijstand

Overigens zal een grote groep mensen zal structureel in de bijstand blijven en is het door ziekte of arbeidsongeschiktheid, het eindstation. Ongeveer 80% krijgt al langer dan een jaar bijstand en circa 45% zit al langer dan vijf jaar in de bijstand. Dat wordt ook wel het granieten bestand genoemd. Door de coronacrisis kwamen er relatief meer mensen in de bijstand die maar korte tijd zonder werk zaten. De Telegraaf noemt deze groep mensen “coronawerklozen”.

Arbeidsdeelname

Typerend voor de huidige arbeidsmarkt is de arbeidsdeelname. Daarmee wordt het deel van de bevolking bedoeld, dat betaald werk heeft. Die is op dit moment bijna 70 procent en was nog nooit eerder zo hoog.

Bronnen: CBS, NOS, Nu, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie