Opnieuw meer mensen in de bijstand

Opnieuw zitten er meer mensen in de bijstand en het aantal mensen dat op dit moment een bijstandsuitkering heeft, is met 12.000 personen gestegen. Eind maart 2021 waren er in Nederland 433.000 bijstandsontvangers, 12.000 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal jongeren dat een bijstandsuitkering ontvangt steeg fors.

12.000 meer mensen in de bijstand

Voor het vierde kwartaal op rij zijn er meer mensen met een bijstandsuitkering dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging loopt gelijk aan het uitbreken van de coronacrisis, eind februari 2020.

Meer jongeren in de bijstand

In iedere leeftijdscategorie ontvingen meer mensen een bijstandsuitkering, maar vooral het aantal jongeren (tot 27 jaar) dat in de bijstand belandde, steeg met maar liefst 9%. In de groep 27 tot 45-jaar, ging het om een toename van 5000 (3%). In de groep bijstandsontvangers boven de 45 jaar steeg het aantal uitkeringen met 3000 (1%).

meer mensen in de bijstand

Migratieachtergrond

Er waren zowel meer bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met een migratieachtergrond. Bij degenen met een migratieachtergrond was de toename ten opzichte van een jaar eerder wel sterker. De groep bijstandsgerechtigden met een westerse migratieachtergrond steeg met ruim 3 procent, onder degenen met een niet-westerse migratieachtergrond was er een stijging van 4 procent.

Bronnen: Centraal Bureau voor de Statistiek, FD, NOS, RTL Nieuws

Deel dit bericht:

Plaats een reactie