Alkmaar start proef met mensen mensen in de bijstand

De gemeente Alkmaar is gestart met een proef met als doel meer mensen met een bijstandsuitkering te helpen om vrijwilligerswerk te laten doen, activiteiten te ondernemen of aan het werk te krijgen.

Proef met mensen mensen in de bijstand

De proef richt zich op het granieten bestand. Die groep bestaat uit bijstandsgerechtigden die maar niet uit de bijstand raken en kampen met medische of geestelijke problemen en daar zorg voor krijgen. Overigens vindt het Alkmaarse college de term granieten bestand ongepast en vindt dat ieder individu de potentie heeft om uiteindelijk actief te participeren. De proef richt zich in eerste instantie op een kleine groep mensen. Als het het experiment slaagt, dan wordt een grotere groep benadert.

proef met mensen mensen in de bijstand
Het Alkmaars experiment.

De aantallen

Het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeente Alkmaar daalt sneller dan bij gemeenten met van vergelijkbare grootte. In 2018 telde Alkmaar 2580 bijstandsuitkeringen en in december waren dat er nog maar 2433. Als het aantal uitkeringen van december 2107 op 100 wordt gesteld, dan staat Alkmaar nu op 94,4 en staan gemeenten met een vergelijkbaar aantal inwoners op 95. Van alle mensen in de bijstand verricht 26 procent (702 mensen) een tegenprestatie. 19,3 procent is daarvan vrijgesteld.

Bronnen: Alkmaar Centraal, Noordhollands Dagblad

Deel dit bericht:

Plaats een reactie