Belangrijkste reden schenden van de inlichtingenplicht

Het verzwijgen van witte inkomsten was in 2017 de belangrijkste reden van het schenden va de inlichtingenplicht. Je moet de teveel ontvangen bijstandsgelden dan terugbetalen en soms zelfs een boete betalen.


Schenden van de inlichtingenplicht

Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen of al een uitkering hebben, moeten aan een aantal verplichtingen voldoen. Eén van de belangrijkste verplichtingen is de inlichtingenplicht. Dit houdt in dat je de gemeente moet informeren over alles wat van belang kan zijn voor het recht op en de hoogte van een bijstandsuitkering. Geef je niet alle informatie, dan betekent dit dat de inlichtingenplicht is overtreden. De gemeente kan dan het teveel ontvangen bedrag aan bijstand terugvorderen en ook nog een boete opleggen.

schenden van de inlichtingenplicht
Verzwijgen van witte inkomsten was een van de redenen van het schenden van de inlichtingenplicht.

Witte inkomsten

In 2017 hadden bijna 62.0000 mensen een openstaande bijstandsvordering vanwege het schenden van die inlichtingenplicht. Twee derde van deze personen ontving in dat jaar ook een bijstandsuitkering. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de belangrijkste reden voor een bijstandsvordering was het verzwijgen van witte inkomsten. Natuurlijk is ook het verzwijgen van zwarte inkomsten een reden voor het terugvorderen van de uitkering, maar dit is veel moeilijker aan te tonen.

Bronnen: CBS, Sociaal Bestek

Deel dit bericht:

4 gedachten over “Belangrijkste reden schenden van de inlichtingenplicht”

 1. Stel; je maakt in-wonen bij andere volwassenen (al dan niet alleenstaanden) met een Bijstandsuitkering mogelijk zonder hen te korten. (Je wordt House-mate’s) Dat maakt het vinden van woonruimte makkelijker en drukt de kosten voor beiden. Dan kun je ook zonder huurtoeslag. Wat is er mis met kosten en zorg, lief en leed, delen? Moet je dan gestraft?

  Beantwoorden
 2. Het vreemde is dat alleen de bijstandsuitkering zwaar wordt gecontroleerd en meer wordt benadeeld als ik dat mag vergelijken met andere uitkeringen, exclusief AOW-uitkering. Andere uitkeringen hebben meer voordelen dan de bijstand: namelijk 8 procent vakantiegeld, geen kostendelersnorm?, mag erfenis behouden, geen controle? Vakantiedagen minder controle, bijv: een Wajonger hoeft niet te melden als die op vakantie gaat naar het buitenland, gehoord van een vrouw in een Wajong-uitkering, meer vrijheid, wordt niet gekort op bijv: kerstbonus of geld familie, inkomenstoets, minder stigmatisatie?, hoeft niet gratis te werken voor een tegenprestatie, enz.

  Beantwoorden
  • Ineke, ook bij het UWV is er een variant op de kostendelersnorm. Maar daar merk je niet zoveel van als je geen aanvulling krijgt op grond van de Toeslagenwet (TW). Als jouw uitkering wordt aangevuld met een TW-toeslag wordt deze verlaagd als je met meerdere volwassenen samen ingeschreven staat op een adres.

   Een Wajonger, die in een instelling woont, heeft wel last van kortingen: voor hem/haar geldt de instellingsnorm uit de Participatiewet (PW). Kijk maar naar de groep Wajongers, die hun eindejaarsbonus niet krijgen bij AH, omdat deze wordt verrekend door het UWV.

   Beantwoorden
 3. mogen gemeente ambtenaren zonder zich voor te stellen mijn tuin betreden en ondervragen ..ik had regelmatig wat op marktplaats staan en wat gebeurt er als ik mijn marktplaats advertenties van drie jaar niet terug kan vinden …

  Beantwoorden

Plaats een reactie