Belangrijkste reden schenden van de inlichtingenplicht

Het verzwijgen van witte inkomsten was in 2017 de belangrijkste reden van het schenden va de inlichtingenplicht. Je moet de teveel ontvangen bijstandsgelden dan terugbetalen en soms zelfs een boete betalen.


Schenden van de inlichtingenplicht

Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen of al een uitkering hebben, moeten aan een aantal verplichtingen voldoen. Eén van de belangrijkste verplichtingen is de inlichtingenplicht. Dit houdt in dat je de gemeente moet informeren over alles wat van belang kan zijn voor het recht op en de hoogte van een bijstandsuitkering. Geef je niet alle informatie, dan betekent dit dat de inlichtingenplicht is overtreden. De gemeente kan dan het teveel ontvangen bedrag aan bijstand terugvorderen en ook nog een boete opleggen.

schenden van de inlichtingenplicht
Verzwijgen van witte inkomsten was een van de redenen van het schenden van de inlichtingenplicht.

Witte inkomsten

In 2017 hadden bijna 62.0000 mensen een openstaande bijstandsvordering vanwege het schenden van die inlichtingenplicht. Twee derde van deze personen ontving in dat jaar ook een bijstandsuitkering. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de belangrijkste reden voor een bijstandsvordering was het verzwijgen van witte inkomsten. Natuurlijk is ook het verzwijgen van zwarte inkomsten een reden voor het terugvorderen van de uitkering, maar dit is veel moeilijker aan te tonen.

Bronnen: CBS, Sociaal Bestek

close

Wil je het laatste nieuws van Bijstandsblues.nl ontvangen? Meld je dan hieronder aan.

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Belangrijkste reden schenden van de inlichtingenplicht”

  1. mogen gemeente ambtenaren zonder zich voor te stellen mijn tuin betreden en ondervragen ..ik had regelmatig wat op marktplaats staan en wat gebeurt er als ik mijn marktplaats advertenties van drie jaar niet terug kan vinden …

    Beantwoorden

Plaats een reactie