Hagenaars in de bijstand mogen voor €1700,- giften ontvangen

Hagenaars in de bijstand kunnen hogere giften ontvangen. Bijstandsgerechtigden die gehuwd zijn of samenwonen mogen nu jaarlijks €1700,- ontvangen zonder gekort te worden op hun bijstand. Voor alleenstaanden is dat bedrag vastgesteld op €1200,- per jaar.

Bijstand onvoldoende om van rond te komen

De bijstand blijkt vaak onvoldoende om van rond te komen en deze vrijstelling moet zorgen voor meer financiële rust bij mensen die het vaak toch al zwaar hebben. Giften voor betaalachterstanden van huur, drinkwater, zorgverzekering, elektra, gas en warmte komen in aanmerking voor een vrijstelling. Hetzelfde geldt voor giften voor onder meer vakanties of reizen of giften in natura van hulporganisaties en sociale fondsen.


Boodschapppenaffaire

Het nieuwe giftenbeleid voor Hagenaars in de bijstand is een gevolg van de boodschappenaffaire, waarbij een vrouw €7.000,- aan bijstand moest terugbetalen omdat haar moeder jarenlang eenmaal per week boodschappen voor haar deed. De vrouw was het niet eens met de uitspraak van de gemeente en stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. De ophef die toen ontstond deed veel gemeenten besluiten om het toe te staan dat bijstandsontvangers voor €1200,- per jaar aan giften mochten aannemen zonder dat zij worden gekort op hun uitkering.

Hagenaars in de bijstand

Nieuw giftenbeleid voor Hagenaars in de bijstand

Onder aanvoering van de SP riep Haagse politiek de gemeente in maart op ruimere regels rond giften voor mensen in de bijstand. En dat is gelukt. Ook is het nieuwe beleid in Den Haag ruimer dan dat in grote steden als Amsterdam en Rotterdam waar de grens voor giften op €1200,- is gesteld.  

Bronnen: AD, Binnenlands Bestuur, Dagblad 070

Deel dit bericht:

Plaats een reactie