Aannemen giften in de bijstand niet overal toegestaan

Steeds meer gemeenten vinden dat bijstandsontvangers voor €1200,- per jaar aan giften mogen aannemen zonder dat zij worden gekort op hun uitkering. Deze gemeenten lopen daarmee voorop op landelijke wetgeving. Veel gemeenteraden gingen over tot dit besluit na een motie van de SP die vlak voor de verkiezingen werd aangenomen.

Aannemen giften

Een aantal lokale SP-fracties heeft een in hun gemeenteraad in stemming gebracht en in de meeste gevallen blijkt een ruime meerderheid voor. Hierdoor mogen mensen met een bijstandsuitkering in onder meer Breda, Helmond, Apeldoorn, Hilversum, Uden, Middelburg en Arnhem voortaan jaarlijks een gift ontvangen van maximaal €1200,-.


Boodschappenaffaire

De aanleiding voor deze verruiming van de bijstandsregels is boodschappenaffaire die vorig jaar in het nieuws kwam. Een vrouw uit Wijdemeren moet €7000,- aan bijstand terugbetalen omdat de moeder van de vrouw jarenlang eenmaal per week boodschappen voor haar deed. De vrouw was het niet eens met de uitspraak van de gemeente en stapte naar de rechter. De rechter stelde de gemeente in het gelijk. De gemeente is volgens de Participatiewet verplicht om het hele bedrag terug te vorderen. Deze boodschappenaffaire leidde tot veel onbegrip over de opstelling van de gemeente Wijdemeren. Die zou onnodig streng en onredelijk hardvochtig zijn. Ook leidde het tot discussie over wat nu eigenlijk rechtvaardig is.

aannemen giften

Motie

Vlak voor de verkiezingen na de tweede Kamer een motie aan om de Participatiewet te hervormen. Vertrouwen moet hierbij de basis zijn, en gemeenten moeten meer rekening kunnen houden met de specifieke situatie van individuele gevallen Maar een nieuw kabinet kan deze motie zo weer naast zich neerleggen. Sommige gemeenten wachten niet totdat de landelijke overheid de motie gaat uitvoeren en kiezen er al zelf voor om €1200,- vrij te stellen. Er is een veel groter aantal gemeenten waar dit nog niet mogelijk is en waar mensen in de bijstand dus slechter af zijn.

Bronnen: AD,ED, Noord-Hollands Dagblad, Trouw

Deel dit bericht:

Plaats een reactie