Expeditie 038: onderneming starten vanuit de bijstand

Onderzoeken of je eigen onderneming kunt opzetten terwijl je in de bijstand zit. In Zwolle kun je terecht bij sociale coöperatie Expeditie 038.

Expeditie 038

Bij Expeditie 038 kunnen deelnemers ontdekken waar ze energie en omzet uit kunnen halen, zonder het risico te lopen hun bijstandsuitkering kwijt te raken. Zwollenaren die al meer dan twee jaar in de bijstand zitten kunnen hier terecht. Zij kunnen onder begeleiding een ondernemingsplan opstellen en het plan uitvoeren. Dat doen ze in samenwerking met gelijkgestemden, die ook aan hun eigen onderneming werken. Ze kunnen aan de slag zonder het risico om de bijstandsuitkering te verliezen. Ook krijgen ze een vrijstelling van de sollicitatieplicht.

Ondernemen naar vermogen

Onder deze groep mensen, zitten vaak mensen die graag iets wilden ondernemen en goede ideeën hebben. Vanwege hun moeilijke situatie lukt het hen niet een een eigen bedrijf op te zetten. Ze weten de weg niet en worden geconfronteerd met tal van regels en drempels richting betaald werk. De sociale coöperatie probeert deze mensen te helpen om een eigen onderneming op te zetten. Deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze worden gekort op hun uitkering zodra ze wat geld gaan verdienen. De inkomsten worden namelijk gebruikt om je onderneming verder uit te bouwen, bijvoorbeeld voor materialen of extra scholing. Het hoeft ook niet om grote bedragen te gaan. Expeditie 038 noemt dit ook wel ‘ondernemen naar vermogen’.

Speciaal traject voor statushouders

Vluchtelingen met een verblijfsstatus die in het land van herkomst ook al ondernemer waren, kunnen een apart traject volgen. De hulpvraag is voor deze statushouders anders dan bij mensen die vanuit de bijstand iets nieuws willen beginnen Ze weten al wat ze willen en wat ze kunnen, maar weten vaak nog niet goed hoe het is om in Nederland te ondernemen en spreken de taal vaak onvoldoende.

Ondernemen in de bijstand

In Zwolle zijn wel meer instanties die starters op weg helpen met een eigen onderneming, bijvoorbeeld vanuit het UWV, de Kamer van Koophandel en er is ook een Regionaal bureau zelfstandigen (Rbz.). Expeditie 038 werkt anders. Zo werkt de coöperatie groepsgewijs, is laagdrempeliger en kunnen de deelnemers in een wat rustiger tempo aan de slag. En is bovendien niet van de overheid.

Expeditie 038

Eigen onderneming

In maart start de eerste groep in Zwolle. Er wordt begonnen met workshops en wekelijkse bijeenkomsten. Daarna wordt er geprobeerd om omzet te behalen. Het streven is €100,- per maand. Dit is een prikkel, maar dat lukt niet altijd. Voor sommigen participatie het maximaal haalbare en anderen groeien uit tot een zelfstandig ondernemer.

Bronnen: Expeditie038, RTV Oost, De Stentor, De Swollenaer

Deel dit bericht:

Plaats een reactie