Parttime werken aantrekkelijk voor Wageningers in de bijstand

Parttime werken wordt aantrekkelijk voor inwoners uit Wageningen met een bijstandsuitkering. Parttimers in de bijstand worden financieel beloond en kunnen wel €215,- per maand bijverdienen. Wageningen is de eerste Gelderse gemeente die dit doet.

Werken loont

In de bijstand geldt de hoofdregel dat al jouw inkomsten worden gekort op je uitkering. Verdien je dus bij met een parttime baan, dan worden die inkomsten van je bijstandsuitkering afgetrokken. er bestaat wel een vrijlatingsregeling, waarin geregeld is dat je een gedeelte van deze inkomsten mag houden bovenop je bijstandsuitkering. Toch is die niet veel en geldt die vrijlating maar voor een beperkte periode. Je houdt niet veel van die bijverdiensten over.

Parttime werken

In Wageningen pakt men het anders aan en maakt men parttime werken financieel aantrekkelijker. Parttime werken mag lonen. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen tijdens de bijstand zoveel mogelijk werken. Het brengt niet alleen de kosten voor de bijstand omlaag, maar het is goed voor mensen zelf en voor de arbeidsmarkt. Ook realiseert de gemeente zich dat niet iedereen die in de bijstand zit, een volledige baan aankan. Mensen die in de bijstand zitten, hebben volgens haar vaak veel meegemaakt of kunnen door bijvoorbeeld ziekte niet volledig werken. Een parttime job is voor hen het hoogst haalbare.

Premie sparen

Inwoners met bijstand die parttime gaan werken, sparen elke maand een premie. De gemeente betaalt deze premie ieder half jaar uit. De premie is 25% van de inkomsten en er zit een maximum aan van €215 per maand. Jammer is nog wel dat de de premie niet per maand uitgekeerd mag worden. Regelgeving houdt dat tegen. Wageningen is nog wel in overleg met de staatssecretaris om dit te veranderen.

parttime werken
Bijstanders met een parttime job worden financieel beloond. Bron afbeelding: Pixabay

Vervolg op vertrouwenexperiment

Het project ‘Parttime werk’ is een vervolg op het onderzoek ‘Vertrouwen Werkt’. In dit vertrouwenexperiment is onderzocht of er manieren zijn om mensen met een bijstandsuitkering te stimuleren om werk te vinden. De deelnemers kregen in dit experiment meer keuzevrijheid of begeleiding op maat krijgen en mochten tijdelijk meer mogen bijverdienen zonder korting op hun uitkering. In Wageningen vonden de deelnemers door de extra begeleiding en eigen regie en vertrouwen 2,5 keer eerder een baan dan zonder deze maatregelen. Ook op het gebied van gezondheid, welbevinden en sociaal vertrouwen werden positieve effecten aangetoond.

Landelijke regeling voor parttime werken

De gemeente Wageningen vindt dat er voor parttime werken een goede landelijke regeling moet komen. Op dit moment bestaat die regeling niet. Om die reden is de gemeente zelf op zoek gegaan naar mogelijkheden om mensen in de bijstand te stimuleren om in deeltijd te werken.

Bronnen: Gelderlander, Omroep Gelderland, Wageningen Nieuws

Deel dit bericht:

Plaats een reactie