De bijstand werkt slecht en is onrechtvaardig

De bijstand werkt slecht en onrechtvaardig. Dat is althans de mening van emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen Trudie Knijn. Ze legt uit waarom.

Trudie Knijn over de huidige bijstandswet

Jelle van Baardewijk van de Nieuwe Wereld gaat over de huidige bijstandswet in gesprek met Trudie Knijn . Zij legt uit dat het niet werkt om mensen uit de bijstand te krijgen. Integendeel, de bijstand werkt slecht en mensen met een bijstandsuitkering komen door het huidige systeem zwaar in de moeilijkheden.

Streng maar onrechtvaardig

Onlangs heeft Knijn, samen met enkele co-auteurs, een boek geschreven over de Nederlandse bijstand. De titel van het boek is Streng maar onrechtvaardig. Volgens Knijn vat de titel goed samen wat in al die hoofdstukken wordt gezegd over de bijstandswet: de bijstand is in potentie mooi, maar werkt in de praktijk niet en is onrechtvaardig.

De Nieuwe Wereld

De Nieuwe Wereld is een online platform dat mensen uit verschillende disciplines en maatschappelijke sferen bij elkaar brengt om na te denken over de grote veranderingen van deze tijd. Er is een website en je kunt de interviews ook op YouTube bekijken.

De bijstand werkt slecht

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering schommelt rond de 420.000 en de helft daarvan heeft een migratieachtergrond. Daarnaast komen mensen met een bijstand elke maand ongeveer €50,- tot €100,- tekort. Daarnaast is de regelgeving en het toezicht enorm toegenomen. Knijn vindt dat het huidige systeem contraproductief werkt en onrechtvaardig is. Onlangs organiseerde ook Movisie een debat over dit vraagstuk: Hoe kan de bijstand rechtvaardiger?

De bijstand werkt slecht

Breder rechtvaardigheidsbegrip

Knijn wil toe naar een breder rechtvaardigheidsbegrip. Dit betekent dat mensen in de bijstand mee moeten doe aan herverdeling en erkend en vertegenwoordigd worden. De introductie van een basisinkomen of een basisbaan zou hieraan kunnen bijdragen. Volgens Knijn zou het voor veel mensen een oplossing zijn als hun inkomen verzekerd is en als ze nuttig werk kunnen doen. het voorbeeld dat ze voor ogen heeft is een sociale investeringsstaat zoals die in Scandinavische landen geldt.

Daar is de opvatting: de overheid is van ons allemaal, en moet ons er allemaal bij houden. En als het om de arbeidsmarkt gaat is de belangrijkste taak van de overheid om in mensen te investeren.

Deel dit bericht:

4 gedachten over “De bijstand werkt slecht en is onrechtvaardig”

 1. De regelgeving is een beetje doorgeschoten. Zo langzamerhand lijkt erop dat mensen in bijstand rechteloos zijn en geen recht hebben op enige privacy. (het gaat ze niets aan waar mensen naar op vakantie gaan, en waarom moet ze alles van ze weten waar ze eten, hoeveel boodschappen ze kopen, waarom ze geen medemens helpen (= participeren), of ze verjaardagsgeld krijgen, waarom worden ze verplicht een erfenis aan te nemen…..ooit hadden we grote commentaar over wat achter het ijzeren gordijn geschiedde…..maar inmiddels hebben mensen in een zich democratie noemende land….nauwelijks rechten, alleen maar plichten. Jij moet doen, wat wij willen, wij wensen geen enkele tegenspraak.

  Beantwoorden
  • Zo waar. Ze houden vooral niet van tegenspraak; dan mag je direct naar het gemeentehuis voor een corrigerend gesprek; je wordt nog net niet gekort op je uitkering. Zelfs in deze tijd waarin mensen eigenlijk moeten thuiswerken en zo min mogelijk moeten reizen, ontvangt de gemeente mensen voor een gesprek. Ik word sinds 2019 begeleid door een re-integratiebedrijf en het heeft tot niets geleid, behalve tot veel stress en irritatie. Ik zou zo graag een klacht willen indienen over de hele gang van zaken. Maar ze houden elkaar de hand boven het hoofd. En als je op vakantie wilt dan moet je rekening houden met deelname aan een traject en je moet ook doorgeven waar je op vakantie gaat, met wie en bij terugkomst een terugmeldformulier invullen. Zelfs als je in Nederland op vakantie gaat. Iemand schreef ergens dat dit soort re-integratietrajecten ‘pesttrajecten’ zijn. Die persoon had het niet beter kunnen omschrijven. Het voelt als pesten. Je mag van hen nooit zeggen dat bedrijven discrimineren op leeftijd en/of op werkeloosheidsduur. Ze willen dat je banen accepteert van onder de 24 uur, waar je dus niet van kunt leven. Of ze willen dat je tijdelijk voor drie maanden aan het werk gaat. Investeren in opleidingen willen ze niet, maar wel mensen zinloze sollicitatietrainingen geven. Ik hoop echt dat gemeentes na de verkiezingen wat menselijker worden en dat je wordt behandeld als een klant en niet als een gevangene.

   Beantwoorden
  • Ben met u eens. Bijstandsgerechtigden worden anders behandeld dan mensen die een Wajong of andere uitkeringen ontvangen, deze hebben 8 procent vakantiegeld, geen kostendelers norm en mogen erfenis houden. Dus daarom noem ik het een bijstandsgevangenis.

   Beantwoorden
 2. Ben het er wel mee eens. Na 10 jaar GRATIS vrijwilligerswerk met een uitkering participeerde ik volop. Dit gaf ik niet aan bij mijn gemeente. Die vorderen € 120.000,00 aan ongekend onrecht terug. Landelijk waarschuw ik nu vrijwilligers/mantelzorgers voor de maatschappelijk ontwrichtende overheden. Op dit moment probeer ik duidelijk te krijgen waarom specifiek antwoord moet worden gegeven op de vraag of je in het buitenland verblijft tijdens je vakantie. Je hebt recht op 28 dagen. Zou niet uit mogen maken waar dat is. Daarbij krijg je in de EU niet een stempel in je paspoort en het valt dus niet te controleren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie