Cijfers CBS: Steeds meer jongeren in de bijstand

Eind juni 2020 telde Nederland 427.000 personen met een bijstandsuitkering. Opvallend is dat steeds meer jongeren in de bijstand belanden. Voor het eerst sinds begin 2017 neemt het aantal ontvangers van bijstand weer toe.

Steeds meer jongeren in de bijstand

Eind juni telde het CBS 427.000 Nederlanders met een bijstandsuitkering. Er komen steeds meer jongeren in de bijstand terecht. De groep jongeren tot 27 jaar die een uitkering ontving, is met 5% gestegen ten opzichte van een jaar ervoor. Dit zijn zo’n 2000 jongeren. Jongeren hebben vaker flexbanen en verliezen daardoor sneller hun baan als het economisch minder gaat. Onder 45-plussers is de groei veel kleiner en er was slechts een toename van 0,4%. In de leeftijdsgroep van 27 tot 45 jaar was er afgelopen jaar een lichte daling. Ten opzichte van een jaar eerder is in juni 2020 het aantal bijstandontvangers voor elke migratieachtergrond iets groter. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Trend

De cijfers passen in een trend die al sinds begin 2019 is ingezet: het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontving, nam kwartaal na kwartaal af. In 2018 en 2019 was die daling het sterkst, met steeds ongeveer 2000 per kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal Nederlanders met een bijstandsuitkering met achtduizend toe. Het is voor het eerst in 2,5 jaar dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering weer toeneemt.

Bijstandsuitkering omlaag

Door een kabinetsbesluit uit 2011 worden de bijstandsuitkeringen steeds lager. De toenmalige regeringspartijen VVD en CDA, met gedoogsteun de PVV, hadden de opvatting dat door de verlaging van de bijstand, mensen vanzelf wel aan het werk zouden gaan. twee organisaties berekenden dat als de bijstand voor alle bijstandgerechtigden verder omlaag gaat, het aantal mensen in armoede, op dit moment zijn dat er 1 miljoen, de komende jaren met ongeveer een kwart toeneemt.

Steeds meer jongeren in de bijstand
Steeds meer jongeren in de bijstand. Bron afbeelding: Josbert Lonnee, via Flickr

Meer armoede

Voor de komende vijftien jaar voorzien het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau hierdoor een stijging van armoede in Nederland – ook zonder coronacrisis. Op dit moment leven er in Nederland 1 miljoen in armoede en de komende jaren neemt dat mogelijk toe met ongeveer een kwart toeneemt. Ook is de verwachting dat het aantal bijstandsontvangers de komende maanden nog wel verder toeneemt., omdat door onder meer de coronacrisis de problemen op de arbeidsmarkt nog wel een tijdje zullen aanhouden.

Bronnen: AD, CBS, NOS, NRC, RTL Nieuws

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Cijfers CBS: Steeds meer jongeren in de bijstand”

  1. Allemaal in de bijstandsgevangenis. Alleen de bijstand wordt zwaarste benadeeld. 5 procent vakantiegeld en dat geldt niet voor andere uitkeringen, die hebben nog een luxe, inlichtingenbureau, controles absurd, erfenis niet behouden en dat geldt bij andere uitkeringen niet, vermogenstoets en dat geldt niet voor andere uitkeringen, geen auto bezitten wel bij andere uitkeringen, dus het is een bijstandsgevangenis. Zelfmoord onder bijstandsgerechtigden is hoog, logisch toch? Ook zijn er kledingvoorschriften voor de bijstandsgerechtigden net alsof het een dom laag volkje is, zie overheid site.

    Beantwoorden

Plaats een reactie