Het aantal bijstandsuitkeringen opnieuw licht gedaald

Divosa meldt dat in september het aantal bijstandsuitkeringen opnieuw licht gedaald is. Dat komt vooral door meer uitstroom naar werk en onderwijs. Deze trend zie je elk jaar tussen juli en oktober terug. Ook stroomden meer mensen de bijstand in. het ging met name om mensen uit de leeftijdsgroep van 18-27 jaar.

Divosa benchmark

In de Divosa Benchmark Werk & Inkomen zijn cijfers van 223 gemeenten meegenomen. Hieruit blijkt dat in september veel mensen de bijstand uitstroomden en de instroom groeide. Dat betekent dat de dynamiek in het bestand is toegenomen. In totaal hadden eind augustus 411.000 personen een bijstandsuitkering. In augustus 2019 waren dat 403.530 mensen.


Uitstroom naar onderwijs

Door de uitstroom naar onderwijs was in september blijvend hoog. Het gaat om jongeren tot 27 jaar die studiefinanciering kunnen aanvragen en hierdoor geen recht meer hebben op bijstand. Deze uitstroom zie je elk jaar tussen juli en oktober terugkomen. Die periode starten veel jongeren aan een opleiding.

bijstandsuitkeringen opnieuw licht gedaald
Mnder bijstandsuitkeringen door uitstroom naar onderwijs. Bron afbeelding: Pxhere

Instroom in de bijstand

De instroom in de bijstand groeide in september onder alle leeftijdsgroepen. Onder de groep 27-35 jarigen was de instroom het hoogst. De instroom in de bijstand onder de 18-27-jarigen was de afgelopen maanden steeds hoger dan voor de coronacrisis. Dat komt omdat er in deze groep meer mensen flexibele contracten of korte WW-rechten hebben. Hierdoor zijn ze bij werkloosheid eerder aangewezen op de bijstand.

Bronnen: CBS, Divosa

Deel dit bericht:

Plaats een reactie