Vrijlatingsregeling als je gaat bijverdienen in de bijstand

Het begrip ‘vrijlatingsregeling’ is een van de termen die je eigenlijk moet kennen als je een bijstandsuitkering ontvangt en bijverdient omdat je een parttime job hebt. In de vrijlatingsregeling wordt geregeld hoeveel je mag bijverdienen als je bijstand ontvangt.

Gekort op bijstand

In de bijstand geldt de hoofdregel dat al jouw inkomsten worden gekort op je uitkering. Toch is er een aantal uitzonderingen. Sommige inkomsten worden namelijk niet gekort of worden gedeeltelijk ‘vrijgelaten’. Anders gezegd: sommige inkomsten mag je gewoon zelf houden.

Inkomsten vrijlaten betekent dat de gemeente een deel van je bijverdiensten niet van je uitkering aftrekt.

Vrijlatingsregeling

Ontvang je bijstand en heb je bovendien bijverdiensten of inkomsten uit deeltijdwerk Dan wordt, onder bepaalde voorwaarden, een deel van je inkomsten de eerste 6 maanden vrijgelaten. Dit betekent dat je een gedeelte van deze inkomsten mag houden bovenop je bijstandsuitkering. Er zijn twee soorten inkomstenvrijlating voor mensen in de bijstand.

  1. De algemene inkomstenvrijlating. Die geldt voor mensen van 27 jaar of ouder met een parttime baan. Die baan moet bijdragen tot het krijgen van een fulltime baan. In dit geval kun je maximaal 6 maanden vrijlating van inkomsten krijgen.
  2. De inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders. Als je kinderen hebt die jonger zijn dan 12 jaar, mag je een deel van je bijverdiensten houden bovenop uw uitkering. Deze vrijlating die maximaal 30 maanden duurt, krijg je pas na de ‘algemene inkomstenvrijlating’. Het bedrag dat je mag houden is meestal lager dan bij de algemene inkomstenvrijlating.
vrijlatingsregeling
Heb je bijstand en werk je parttime bij? Dan geldt voor jou mogelijk de vrijlatingsregeling. Bron afbeelding: Pixabay

Vrijlatingsregeling in de praktijk

Heb je een bijstandsuitkering en verdien je bij, dan geldt mogelijk voor jou de algemene inkomstenvrijlating. Je mag de eerste 6 maanden 25% van je inkomsten houden tot een maximum van €215,- netto per maand (bedrag per 1 januari 2020). Die vrijlatingsregeling geldt ook voor je partner van 27 jaar en ouder. Je mag dus allebei maximaal 6 maanden €215,- per maand van je bijverdiensten houden.

Rekenvoorbeeld: Als je in één maand netto €100,- verdient met werken, dan betekent dit, dat je €25,- mag houden.

Wisselende maandelijkse bijverdiensten

Werk je niet iedere maand hetzelfde aantal uren of verdien je bij als flexwerker, dan heb je niet elke maand hetzelfde inkomen. Daarom maakt jouw klantmanager vooraf samen met jou een schatting van je maandelijkse bijverdiensten. Als die inschatting achteraf te hoog of te laag is, dan wordt het geschatte inkomen aangepast. Na 3 maanden worden de werkelijke inkomsten vastgesteld.

Vrijlatingsregeling geldt automatisch

In principe hoe je de vrijlatingsregeling niet aan te vragen. Als je een uitkering hebt, 27 jaar of ouder bent en aan de voorwaarden voldoet, krijg je de vrijlating automatisch. Het kan zijn dat de gemeente je wel om informatie vraagt. Toch houden sommige gemeenten geen rekening met de vrijlatingsregeling en loop je dus het geld dat je hebt bijverdient, mis. In dit geval dien je contact op te nemen met de gemeente. Soms is het zelfs nodig om bezwaar in te dienen bij de gemeente, zodat er alsnog rekening wordt gehouden met de vrijlatingsregeling.

Geen recht op vrijlating

Je hebt geen recht op vrijlating als je niet meer aan de voorwaarden voldoet.

  • Je inkomsten uit je betaalde baan hoger zijn dan dat je aan bijstand ontvangt.
  • Je verkeerde informatie doorgeeft over je inkomsten door waardoor je te veel bijstand ontvangt.
  • Je aangeboden wordt om meer uren te werken, maar dit afwijst.
  • Je er zelf voor kiest om minder uren te gaan werken, waardoor waardoor jouw bijstandsuitkering hoger wordt.

Geef wijzigingen door aan de gemeente

Als je een bijstanduitkering ontvangt, bent je verplicht alle wijzigingen in uw persoonlijke situatie aan de gemeente door te geven. Ook als er wijzigingen zijn in jouw inkomen of vermogen moet je dat aan de gemeente melden. Dat moet in het kader van de inlichtingenplicht. De gemeente berekent de vrijlating aan de hand van het door jou ingevulde wijzigingsformulier.

Lees meer berichten over het uitkeringsjargon.

Bronnen: Amsterdam.nl Antwoord Op, Judex, Sociaal Verhaal, Utrecht.nl

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Vrijlatingsregeling als je gaat bijverdienen in de bijstand”

Plaats een reactie