Verhoging van de bijstand en het minimumjeugdloon

Het Nibud wil een verhoging van de bijstand en aanpassing van de regels voor inkomensondersteuningsmaatregelen om zo te voorkomen dat meer mensen geldproblemen krijgen en hierdoor niet meer mee kunnen doen in de samenleving.

Bijstand en minimumjeugdloon omhoog

Dat vindt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit voor een verhoging van de bijstand en het minimumjeugdloon. Volgens het Nibud is het stelsel niet toegesneden op de huidige maatschappij. Ook is het te ingewikkeld voor de verstrekker en aanvrager van inkomensondersteuning. Het Nibud doet deze uitspraak op basis van bestudering van vijf jaar armoedebeleid in 80 gemeenten en concludeert dat tienduizenden mensen in theorie elke maand tientallen euro’s tekortkomen. In de praktijk gaat het vaak om meer geld, omdat ze niet altijd alle toeslagen krijgen waar ze recht op hebben en soms soms hogere uitgaven hebben dan gemiddeld. Als er niet snel iets gebeurt, krijgen steeds meer mensen financiële problemen, geldstress en neemt de armoede toe.

Betere bescherming van mensen met lage inkomens

Het Nibud vindt ook dat mensen met lage inkomens en hoge zorgkosten beter moeten worden beschermd, omdat zij anders door gezondheidsproblemen, geldproblemen krijgen. Gemeenten zouden voor die inwoners met een aanvullend pakket aan tegemoetkomingen moeten komen.

Maatwerk leveren

Het Nibud vindt dat gemeenten sowieso meer vrijheid moeten krijgen om maatwerk te kunnen leveren. Het veel gemeenten niet goed genoeg om hun inwoners financieel te ondersteunen. Vooral jongeren tot 21 jaar met een bijstandsuitkering of minimumloon en stellen met een bijstandsuitkering met twee of meer kinderen van 12 jaar en ouder, worden niet altijd goed geholpen. Deze mensen kunnen niet meedoen in de maatschappij en zijn daardoor vatbaarder voor andere problemen.

Verhoging van de bijstand
Nibud: verhoog de bijstand en het minimumloon. Bron afbeelding: Pxhere

Verhoging van de bijstand en andere maatregelen

Het Nibud heeft vijf maatregelen op papier gezet om e voorkomen dat minima niet nog meer problemen krijgen. Allereerst pleit het Nibud voor verhoging van de bijstand en het minimumjeugdloon van 18-jarigen. Ten tweede moet de bijstand omhoog voor stellen met kinderen van 12 jaar en ouder. De derde maatregel is om mensen met lage inkomens en hoge zorgkosten te beschermen zodat zij door gezondheidsproblemen niet nog meer geldproblemen krijgen. Versimpel het systeem en zorg als gemeente voor een goed aanvullend pakket aan tegemoetkomingen. De vierde maatregel is om minimabeleid te maken voor mensen met een laag en flexibel inkomen. De laatste maatregel is om gemeenten te helen om ruimhartig te kunnen zijn en meer maatwerk te kunnen leveren

Het Nibud vindt het goed dat het kabinet veel geld vrijmaakt voor het oplossen van schulden.

Lees ook het berichten Hoogte bijstandsuitkering blijft achter bij AOW en lonen en Verlaging van de bijstand leidt tot meer mensen in armoede.

Bronnen: Nibud NOS, Nu, Sociaal Web, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie