Maaltijden overslaan om geldzorgen op te lossen

De inkomenscrisis dwingt mensen tot ingrijpende keuzes. Uit onderzoek van de FNV blijkt dat mensen in de bijstand (33%) maaltijden overslaan en dat bijna een kwart van de jongeren het krijgen van kinderen uitstelt door de financiële onzekerheid.

Onderzoek naar gevolgen inflatie

Eind september deed vakbond FNV onderzoek naar de gevolgen van inflatie voor Nederlandse huishoudens. Het onderzoek werd gehouden onder de leden van de vakbond. Ruim 28.000 mensen deden er aan mee. Drie inzichten komen uit dit onderzoek naar voren:

  1. Zorgen over de toekomst en angst om schulden te maken.
  2. Geldzorgen hebben grote effecten hebben op het leven van mensen.
  3. Weinig vertrouwen in plannen kabinet.

Zorgen over de toekomst

Uit het onderzoek blijkt dat de geldzorgen zijn toegenomen: 68% van de respondenten maakt zich zorgen over toekomst. In het vorige onderzoek van de FNV in maart 2022, was dit nog maar bij 56% het geval. Vooral twintigers maken zich druk over hun financiële situatie. Daarnaast is een groot deel van de leden (46%) bang voor schulden.

Grote effecten

Een tweede belangrijk inzicht dat dit onderzoek heeft opgeleverd, is dat de groep die geld tekort komt aan het einde van de maand, is toegenomen tot 33% (was 29%). Mensen passen hun gedrag aan om rond te kunnen komen. Zo worden, naast besparingen op energie en boodschappen, ook minder of geen kleren gekocht door een kleine helft van de ondervraagden. Ook wordt steeds vaker een dokters- en tandartsbezoek overgeslagen. En bijna een kwart van de jongeren stelt het krijgen van kinderen uit.

Maaltijden overslaan

Bijstandsgerechten hebben ook grote geldzorgen en kampen met financiële problemen. Om dit te compenseren slaan zij maaltijden over (33% van de mensen in de bijstand) en besparen ze op boodschappen (82% van de bijstandsgerechtigden).

Maaltijden overslaan

Weinig vertrouwen

Er is zeer weinig vertrouwen dat de kabinetsplannen voldoende zijn om de huidige problemen weg te nemen. Onder twintigers ligt dit vertrouwen nog lager.

Bronnen: FNV, Hart van Nederland

Deel dit bericht:

Plaats een reactie