Ook plan CDA en D66 ter versoepeling van de bijstandsregels

In navolging van de initiatiefwet van de ChristenUnie komen ook de coalitiepartijen CDA en D66 met een eigen plan voor versoepeling van de bijstandsregels om zo te voorkomen dat mensen die niet moedwillig frauderen in de problemen komen.

Participatiewet aanpassen

Het plan van CDA en D66 is om de Participatiewet aan te passen zodat gemeenten ruimte krijgen voor maatwerk om zo te voorkomen dat mensen die door een simpele vergissing in de problemen dreigen te komen en als fraudeur bestempeld worden. Alleen mensen die willens en wetens frauderen en zich bewust niet houden aan de inlichtingenplicht, moeten hard worden aangepakt. De actie van de drie partijen is bijzonder, want in 2014 stemden CDA, D66 en ChristenUnie nog voor de Participatiewet, waarin de strenge regels tegen vermeende bijstandsfraude en de informatieplicht over extra inkomsten zijn opgenomen.

Boodschappenboete

Aanleiding voor deze voorstellen is de zaak van een bijstandsgerechtigde vrouw die €7.000 bijstand moet terugbetalen, omdat ze de boodschappen die ze wekelijks van haar moeder ontving, niet als inkomstenbron had opgegeven. Diverse gemeenten lieten al eerder weten dat ze geen boodschappenboete opleggen. Ook Groningen nam dit besluit. Bekijk de video hieronder.

Versoepeling van de bijstandsregels

CDA en D66 denken dat hun voorstel sneller goedgekeurd zal worden dan de vergelijkbare initiatiefwet waar ChristenUnie eerder deze week mee kwam. Ze gaan ervan uit dat het voorstel nog het verkiezingsreces op 12 februari overgenomen zal worden, terwijl de initiatiefwet van de ChristenUnie hoogstwaarschijnlijk pas na de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart behandeld kan worden.

Kamermeerderheid voor versoepeling

De drie coalitiepartijen krijgen voor hun plannen ter versoepeling van de bijstandsregels, steun van GroenLinks, maar ook van de PvdA en de SP. Dat betekent dat er een Kamermeerderheid voor versoepeling is. Wel zijn er nog verschillen van mening over de vraag hoe de regels voor de bijstand precies aangepast moeten worden. Zo willen ChristenUnie, CDA en D66 de Participatiewet zodanig wijzigen dat gemeenten de ruimte krijgen voor maatwerk. GroenLinks en SP willen dat giften van familie en vrienden tot €1.200,- à €1.500,- per jaar toestaan, zonder dat dat gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering.

versoepeling van de bijstandsregels

Staatssecretaris van Sociale Zaken

Staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken wil binnenkort met gemeenten in gesprek gaan over de verplichte boete. Hij gaat de voorstellen ter versoepeling van de bijstandsregels eerst bestuderen en sluit niet uit dat hij die gaat steunen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, NOS, NRC

Deel dit bericht:

2 gedachten over “Ook plan CDA en D66 ter versoepeling van de bijstandsregels”

    • Het nadeel van een goedkoop autootje dat je vaak mankementen krijgt. Voordeel met andere uitkeringen dat je wel een auto mag bezitten. Alleen de bijstandsuitkering wordt je zwaar benadeeld. Je kan beter soms in de WAO-uitkering zitten…krom maar het is waar, of in de Wajong-uitkering, hoef je niet te melden als je op vakantie gaat naar het buitenland gaat, wel als je een baan hebt of een helse bijstandsuitkering hebt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie