Bijstandsuitkering en vrijwilligersvergoeding

Mensen in de bijstand lopen het risico te worden gekort op hun uitkering als ze een te hoge vrijwilligersvergoeding krijgen. Volgens de Landelijke Cliëntenraad zijn de regels voor de vrijwilligersvergoeding onduidelijk en oneerlijk.

Financiële problemen

Bij de Landelijke Cliëntenraad zijn de afgelopen jaren enkele honderden meldingen binnengekomen van vrijwilligers die in de financiële problemen kwamen door een te hoge vrijwilligersvergoeding. Daarom berekende de Landelijke Cliëntenraad samen met budgetvoorlichter Nibud welk effect de belastingregels hebben op de vergoeding van vrijwilligers.

Vrijwilligersvergoeding

Ongeveer 2 procent van de vrijwilligers in Nederland krijgt een vergoeding voor hun werk. De vergoeding die je per uur krijgt mag maximaal 5,- zijn als je ouder bent dan 21 jaar. Ben je jonger dan 21 jaar, dan is dit maximaal €2,75 per uur. Maandelijks mag je in 2023 maximaal €190,- belastingvrij ontvangen en voor het hele jaar 2023 is dit bedrag maximaal €1900,-.

Terugbetalen

Als een vrijwilliger alleen een onkostenvergoeding krijgt, is diegene vrijgesteld van belasting. Maar als de vrijwilliger nog iets extra’s ontvangt, gelden er andere fiscale regels wanneer de grensbedragen van de fiscale vrijwilligersregeling worden overschreden. Dan worden de vrijwilligersvergoeding en onkostenvergoeding, zoals reiskostenvergoeding, bij elkaar opgeteld. Kom je dan boven het maximumbedrag, dan moet er inkomstenbelasting worden betaald over de totale vrijwilligersvergoeding. Iemand die een bijstandsuitkering heeft en 1 euro per jaar te veel vrijwilligersvergoeding ontvangt, moet vervolgens een jaar lang €150,- per maand van de uitkering terugbetalen. Voor veel mensen zijn deze regels onduidelijk.

vrijwilligersvergoeding

Stress

Nast het feit dat deze regels tot financiële problemen kunnen leiden, geeft het de mensen ook veel stress. Sommigen zijn zelfs al gestopt met hun vrijwilligerswerk. Ze willen gewoonweg geen risico lopen. Daarnaast belemmert het mensen om mee te doen in de samenleving. Door de financiële problemen die de regels kunnen veroorzaken en het gebrek aan waardering die dit uitstraalt, beginnen mensen niet aan een vrijwilligersjob. Volgens de Landelijke Cliëntenraad zet je deze mensen dan eigenlijk buiten de maatschappij.

Bronnen: Gelderse Handen, Landelijke Cliëntenraad, RTL Nieuws, Trouw,

Deel dit bericht:

Plaats een reactie