Zorg Werkt Academie helpt mensen in de bijstand aan baan

Den Haag krijgt een speciale academie voor mensen die vanuit de bijstand in de zorg willen gaan werken. Deze zogenaamde Zorg Werkt Academie is onderdeel van het Werkoffensief +500.

Werkoffensief +500

De zorgacademie is onderdeel van het Werkoffensief +500. Dit is een project van de gemeente Den Haag om een deel van de 22.000 Hagenaars die langdurig in de bijstand zitten met persoonlijke en intensieve begeleiding aan baan of opleiding te helpen. Dit doet de gemeente door belemmeringen weg te nemen, waaronder taalprobleem en gebrek aan ervaringen op te lossen. Op deze manier worden mensen ‘werkproof’. Jaarlijks wil de gemeente 500 mensen extra vanuit de bijstand aan het werk te helpen of naar school begeleiden. Dit aantal komt bovenop de reeds bestaande opgave om 4000 mensen uit de bijstand te helpen. Dat gebeurt in meer sectoren, zoals de horeca en energietransitie. Dit plan moet de Den Haag per jaar 30 miljoen Euro opleveren.


Op de video’s hieronder wordt Werkoffensief +500 nader uitgelegd.

Uit de bijstand, in de zorg

In de komende jaren worden 750 mensen met een bijstandsuitkering voorbereid op een betaalde baan in de in de zorg in Den Haag. Er is inmiddels een overeenkomst gesloten met brancheorganisaties, opleidingsinstituten en vakbonden. Deze zogenaamde sectordeal is goed voor 750 betaalde banen en 680 werkontwikkelplekken, opleidingen met baangarantie en 500 zogenoemde werkfittrajecten. Daarin leren kandidaten vak- en werknemersvaardigheden en worden mogelijke belemmeringen, zoals schulden, beheersbaar gemaakt.

Een baan in de zorg

In de zorg lijkt het mes aan twee kanten te snijden. De cliënten krijgen hierdoor extra zorg. Ook voor mensen met een bijstandsuitkering biedt het uitkomst. Zij zitten vaak al heel lang thuis, hebben te maken met eenzaamheid, armoede en schulden. Voor deze mensen is een baan in de zorg een weg uit de problemen en zorgt het weer voor sociale contacten en een inkomen. Dat geldt ook voor mensen zonder startkwalificatie. Een baan als huiskamerassistent of huishoudelijke hulp bijvoorbeeld behoort tot de mogelijkheden. Je kunt gaande weg doorleren naar andere functies.

zorg werkt academie
Aan het werk in de zorg. Bron afbeelding: Pixabay

Zorg Werkt Academie

De nieuwe Zorg Werkt Academie wordt in het eerste kwartaal van 2020 geopend. Het is nog niet duidelijk waar de academie wordt gevestigd.

Bronnen: AD, Omroep West, Sociaal Web

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Zorg Werkt Academie helpt mensen in de bijstand aan baan”

Plaats een reactie