Plan om 2000 Utrechters uit de bijstand te bewegen

De gemeente Utrecht heeft een plan ontwikkeld om tweeduizend Utrechters uit de bijstand te krijgen en richting werk en scholing te bewegen. Het project heet Werkbeweging. Meer persoonlijke aandacht, meer maatwerk, meer passende banen en het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt zijn de belangrijkste onderdelen van dit project.

Werkbeweging

Het aantal banen in de stad groeit. Veel Utrechters uit de bijstand vinden al werk of maken een stap in die richting. Voor het eerst in jaren daalde het aantal huishoudens in de bijstand tot onder de 10.000. Maar er is nog een groep Utrechters die al langer in de bijstand zit en moeilijk aan de slag komt. Werkbeweging richt zich op deze groep waarvoor de stap naar werk groter is.

Uit de bijstand door persoonlijke aandacht

Utrecht gaat ervoor zorgen dat de mensen met een bijstandsuitkering vaker persoonlijk contact en meer maatwerk krijgen. Ook krijgen de werkzoekenden een vast aanspreekpunt binnen de gemeente. Daarnaast wil de gemeente meer samenwerken met werkgevers uit de stad en zo meer passende banen voor de doelgroep creëren.

uit de bijstand
Werkbeweging moet 2000 Utrechters uit de bijstand bewegen. Bron afbeelding: Pixabay

Meer deeltijdbanen

In het Utrechtse plan Werkbeweging is ook opgenomen dat er meer deeltijdbanen in de stad moeten komen, bijvoorbeeld onder schooltijd. Op deze manier kunnen alleenstaande ouders met afstand tot de arbeidsmarkt, makkelijker aan een baan komen.

Tegengaan van arbeidsmarktdiscriminatie

Ook wordt in het nieuwe plan van Utrecht een aanpak ontwikkeld om vooroordelen op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Utrecht wil hiertoe een akkoord sluiten met grote werkgevers uit de stad.

Tweeduizend Utrechters uit de bijstand

De doelstelling van Werkbeweging is om 2000 Utrechters uit de bijstand te helpen. Dit is naast de 1450 werkzoekenden die jaarlijks aan het werk gaan uit de bijstand. Het college trekt de komende 2,5 jaar vijf miljoen euro voor Werkbeweging uit.

uit de bijstand
Uit de bijstand, aan het werk!, Bron afbeelding: Unsplash

Uit de bijstand

Utrecht is overigen niet de enige gemeente met extra plannen om mensen uit de bijstand te helpen. Ook Rotterdam, Heerlen, Amsterdam en Den Haag hebben projecten lopen om het aantal mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen.

Bronnen: Sociaal Web, Utrecht Nieuws, Utrecht.nl

Deel dit bericht:

Plaats een reactie