Rotterdam betaalde €35.000,- teveel aan bijstand. Terugbetalen hoeft niet!

Rotterdam heeft €35.000,- teveel bijstand betaald aan een bijstandsgerechtigde, maar terugbetalen hoeft niet. De vordering is namelijk verjaard, waardoor de betrokkene in deze zaak dat bedrag niet meer hoeft terug te geven aan de gemeente.

Werken naast uitkering

De Rotterdammer ontving het geld tussen mei 2000 en november 2003. De man had diverse tijdelijke banen naast zijn bijstandsuitkering bij verschillende werkgevers, maar meldde dit niet bij de gemeente. Rotterdam liet het er niet bij zitten en is als sinds maart 2004 bezig het geld terug te krijgen.


Kwijtschelding

In 2015 vroeg de man om kwijtschelding van de schuld, de gemeente wees dit verzoek af. Volgens de man was de schuld verjaard en de rechter gaf hem gelijk. Opnieuw liet de gemeente Rotterdam het er niet bij zitten en ging in beroep bij de Centrale Raad van Beroep, maar die gaf de man gelijk. De verjaringstermijn voor het terugvorderen van ten onrechte betaalde rechtsbijstand ligt op vijf jaar.

terugbetalen hoeft niet

Terugbetalen hoeft niet!

Eindconclusie is dat het recht van de gemeente om alsnog ruim €35.000,- terug te vorderen is verjaard. De man hoeft het bedrag niet terug te betalen aan de gemeente.

Bronnen: Rechtspraak, Rijnmond

Deel dit bericht:

Plaats een reactie