Rozendaal telt 3 huishoudens met een bijstandsuitkering

Rozendaal is een bijzondere gemeente. Er zijn bijna geen mensen met een bijstandsuitkering. Het is dan ook een rijke gemeente. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.

Rijke gemeente

Rozendaal ligt in Gelderland, is een kleine gemeente en telt 1.654 inwoners. Het is bovendien een rijke gemeente. De jaarlijkse begroting is ongeveer €4,5 miljoen en in kas heeft men op dit moment ongeveer het drievoudige, namelijk €10,3 miljoen. En dit bedrag blijft stijgen. Schulden heeft de gemeente niet. Niet alleen de gemeente heeft het goed, maar ook de inwoners zijn rijk. Er wonen veel gepensioneerden met hoge inkomens en de gemiddelde huizenprijs is €469.000,-. En het gemiddelde inkomen was 2017 gemiddeld €50.100,-. Dit was het hoogste persoonlijke inkomen van Nederland.

Rozendaal
Vlag van de gemeente Rozendaal. Bron afbeelding: ArchEigen werk, Publiek domein, Wikipedia

Weinig uitkeringen

Rozendaal kent geen financiële problemen en komt deels doordat de gemeente weinig kosten voor haar inwoners maakt. Zo heeft Rozendaal slechts 3 huishoudens met een bijstandsuitkering. En er zijn kinderen uit uitkeringsgezinnen en ook kent de gemeente geen werkloze jongeren en zijn er geen jongeren die met jeugdbescherming of reclassering te maken hebben. In Rozendaal is het leven goed, zou je zeggen. Toch telt de gemeente veel probleemdrinkers. Maar liefst 12 procent van de volwassen mannen en vrouwen drinken meer dan de respectievelijk 21 en 14 glazen alcohol per week. 

Bronnen: Afkickkliniekwijzer, Belofte, Nu.nl, Omroep Gelderland, Rozendaal.nl

Deel dit bericht:

Plaats een reactie