Kinderen van Amsterdamse minima mee op schoolreis

Komend schooljaar kunnen alle kinderen van Amsterdamse minima mee op schoolreisje. De stadspas kan dan namelijk worden ingezet om de ouderbijdrage te betalen. Nu moeten sommige kinderen, waarvan die bijdrage niet kan worden opgebracht, soms op school achterblijven.

Ouders met een laag inkomen

Ouders met een laag inkomen kunnen de stadspas laten scannen bij de school en de gemeente zorgt voor de betaling van de ouderbijdrage en maakt €50,- over om de kosten te dekken. De gemiddelde ouderbijdrage in Amsterdam ligt overigens op €112,- en het Nederlands gemiddelde is €57,-. De ouderbijdrage moet betaald worden om mee te kunnen doen aan buitenschoolse activiteiten zoals schoolreisjes, sportdagen of kerstviering. Maar als die bijdrage niet werd betaald, konden kinderen soms ook niet meedoen aan deze buitenschoolse activiteiten. Wethouder Marjolein Moorman vindt dat onacceptabel.

Pilot met stadspas op basisscholen

Vanaf 2016 is er al een pilot op vier basisscholen gedaan met het gebruik van de stadspas voor de vrijwillige bijdrage. Dit jaar is de pilot uitgebreid naar 82 scholen. Omdat de pilot goed heeft uitgepakt, kunnen komend schooljaar alle 233 Amsterdamse basisscholen meedoen. Die scholen zullen actief benaderd worden door de gemeente.

Kinderen van Amsterdamse minima
Kinderen van Amsterdamse minima kunnen vanaf volgen jaar mee op schoolreisje. Bron afbeelding: Pixabay

17.000 kinderen van Amsterdamse minima

Er zijn 17.000 kinderen van Amsterdamse minima. De regeling met de stadspas gaat voor hen allemaal gelden. Hun ouders verdienen niet meer dan 120 procent van het wettelijk sociaal minimum.

Mooi gebaar

De koepelorganisatie voor basisonderwijs, de PO-Raad, vindt het een mooi gebaar van Amsterdam. Ook wordt door de stadspasregeling veel stress bij minimagezinnen weggenomen.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws, Volkskrant

Deel dit bericht:

Plaats een reactie