Foutje van 2,5 miljoen in Den Haag

De gemeente Den Haag heeft een ‘foutje’ gemaakt door per ongeluk een bedrag van 2,5 miljoen Euro over te maken aan een groep van aan 69 bijstandsgerechtigden.

Premie van de gemeente

Deze mensen deden mee aan een arbeidsproject waarbij ze met behoud van uitkering aan de slag waren gegaan. Ze hadden daardoor recht op een premie van de gemeente. Die premie kan overigens nooit hoger zijn dan maximaal 2.500 euro per jaar.


Foutje

Door een fout viel die bonus veel hoger uit en kregen ze een bedrag van tussen de 30.000 en 150.000 Euro. Een groot deel van deze mensen leeft van een bijstandsuitkering, is dakloos en kampt met verschillende problemen zoals een drugs- of gokverslaving.

Foutje
Sommige mensen zijn blij met het foutje van Den Haag. Bron afbeelding: Pixabay

Foutje terugvorderen

Het is niet duidelijk waardoor de fout is ontstaan. Normaliter moeten meerdere personen bij de uitbetaling toestemming moeten geven en zou ook voor elk bedrag boven de 50.000 euro een handtekening van de directie nodig zijn. Den Haag heeft naar eigen zeggen alle betrokkenen al benaderd. Het geld zal worden teruggevorderd.

Niet de eerste blunder

Den Haag is echt iet de eerste gemeente waar het fout gaat. Onlangs werd in Almelo nog een half miljoen te veel aan bijstand betaald. In 2013 betaalde de gemeente Amsterdam 188 miljoen in plaats van 1,88 miljoen aan bijstandsgerechtigde uit. Het was best lastig om het teveel betaalde geld terug te vorderen. Uiteindelijk kostte deze fout Amsterdam zo’n 1,5 miljoen Euro.

Update: Punt in plaats van komma

In de Telegraaf van 7 april 2019 verscheen een bericht waarin de reden van de fout uit de doeken werd gedaan. Het kwam door een een punt. Op de plek van het leesteken had komma moeten staan. In werkelijkheid was er slechts 25.000 Euro te verdelen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, NOS, Telegraaf, De Volkskrant

Deel dit bericht:

Plaats een reactie