Proef met digitaal huishoudboekje in Den Haag en Utrecht

De gemeenten Utrecht en Den Haag doen een proef met een digitaal huishoudboekje en betalen van de vaste lasten van burgers. Doel is om te voorkomen dat bewoners in ernstige schulden raken en geldstress hebben.

Proef met digitaal huishoudboekje

Het experiment is bedoeld voor mensen die een laag inkomen hebben en moeite hebben om rond te komen, waaronder vele mensen met een bijstandsuitkering. De gemeente schiet het geld niet voor, maar beheert het digitaal huishoudboekje van deze mensen. De gemeente betaalt alle vaste lasten geeft de deelnemer overzicht van wat er maandelijks nog vrij te besteden is. Dit geeft deelnemers niet alleen inzicht in hun financiën, maar voorkomt ook schulden en geldstress. Zo hoeft de deelnemer zich niet meer zorgen te maken over de financiën en kan de deelnemer zich focussen op andere zaken, zoals werk en school.

Digitaal huishoudboekje in Utrecht

In Utrecht is doen al 300 mensen mee met de proef Het Huishoudboekje. De inkomsten van de deelnemers komen binnen bij de gemeente, die via het Huishoudboekje de vaste lasten betaalt. Het bedrag dat overblijft, krijgen de deelnemers als leefgeld op hun rekening gestort. Deelnemers kunnen de inkomsten en uitgaven bekijken via de app. Utrecht begon al in 2016 met dit project. Toen maakten 17 mensen gebruik van dit digitaal huisboekje. Doordat deze kleinschalige proef zo’n succes had, heeft de gemeente besloten om 300 extra deelnemers te laten meedoen. In de toekomst hoopt Utrecht dat meer inwoners gebruik kunnen gaan maken van het Huishoudboekje. 

digitaal huisboekje
Utrecht en en Haag starten proef met digitaal huishoudboekje. Bron afbeelding Megapixel

Vaste Lasten Pakket in Den Haag

In Den Haag start binnenkort de pilot Het Vaste Lasten Pakket. In eerste instantie doen daar 150 mensen aan mee en als dit een succes wordt, kan de proef worden uitgebreid tot 5000 deelnemers. In deze proef wordt getracht de vaste lasten voor deelnemers te verlagen. Deze maandelijkse vaste lasten worden in de proef centraal geregeld. Hierdoor hebben deelnemers zicht op wat ze de rest van de maand te besteden hebben én worden de vaste lasten gewoon (op tijd) betaald. Het voordeel voor de leveranciers (bijvoorbeeld de energiemaatschappij) is meer betalingszekerheid. Dat is voor hen reden om extra financieel voordeel te bieden aan de deelnemers.

vaste lasten
Proef moet geldstress voorkomen. Bron afbeelding: Pexels

Kritiek op proef

Er is ook kritiek. Nadja Jungmann, lector schulden in Utrecht, vindt dat zo’n digitaal huishoudboekje geen structurele oplossing biedt. Volgens haar is het juist voor minima veel te moeilijk geworden om hun geldzaken te regelen omdat er allerlei potjes en toeslagen bestaan die zij moeten zien te vinden. Dat is erg ingewikkeld. Jungmann vindt dat de hulp met de betaling van vaste lasten een lapmiddel is en dat hiermee het eigenlijke probleem niet wordt opgelost.

Bronnen: AD, NOS, SchuldenLab070, Telegraaf

Deel dit bericht:

Plaats een reactie