Tilburg eerste gemeente die bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen

Tilburg is de eerste gemeente die bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen vermeldt in plaats van alleen de netto bedragen. Dit zorgt ervoor dat het aanvragen van toeslagen een stuk makkelijker wordt.

Bruto bedragen zijn de standaard

Op salarisstroken wordt een bruto bedrag genoemd. Als je gaat solliciteren en er over salaris wordt gesproken, worden er bruto bedragen genoemd. Ook de uitkeringen van het UWV, de WW en WAO, worden uitgedrukt in bruto bedragen. Bruto bedragen zijn de standaard! Behalve bij uitkeringen die onder de Participatiewet worden verstrekt, de bijstand en Bbz-uitkeringen. Dan wordt er over een netto bedrag gesproken. En dat is onhandig als je toeslagen wilt aanvragen. Daarom gaat Tilburg nu ook bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen vermelden.

Financiële zelfredzaamheid

Door bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen te vermelden kunnen uitkeringsgerechtigden eenvoudiger hun bruto-inkomen berekenen, waardoor het een stuk makkelijker wordt om toeslagen bij de Belastingdienst aan te vragen. Bijvoorbeeld als je huursubsidie, zorg- én kinderopvang gaat aanvragen, dan moet je bruto-inkomsten opgeven. De gemeente Tilburg vindt dat als je mensen zelfredzaam wil maken en aan wilt spreken op hun verantwoordelijkheden, dan moet je hen ook hiertoe de tools geven.

Bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen
Tilburg vermeldt als eerste gemeente bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen.

Bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen

Voor de gemeente Tilburg was het vrij eenvoudig om bruto bedragen bij bijstandsuitkeringen te vermelden. Er hoefde alleen een overzicht van de bedragen van de bruto maandelijkse uitkeringen op de website gezet te worden. Tilburg is op dit moment de enige gemeente die deze maatregel heeft genomen, maar waarschijnlijk zullen er meer gemeenten volgen.

Bronnen: Binnenlands Bestuur, Tilburgers

Deel dit bericht:

Plaats een reactie