Bijstandsuitkering niet gekort vanwege zonnepanelen

Minister Wiebes heeft aangegeven dat de opbrengsten van zonnepanelen niet in mindering gebracht op de uitkering van mensen die bijstand ontvangen. Het is dus TOEGESTAAN om zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Kamervragen over zonnepanelen

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat was samen met staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voor deze uitspraak. Die uitspraak deden ze naar aanleiding van Kamervragen van Gijs van Dijk en William Moorlag, beide Kamerleden namens de Partij van de Arbeid. Zij stelden half december kamervragen over het korten van mensen die in de bijstand zitten omdat zij zonnepanelen op hun dak hebben.


Korting op bijstandsuitkering

Van Dijk en Moorlag wilden van beide bewindslieden weten of de vergoeding van de energiemaatschappij die je ontvangt omdat je zonnepanelen op het dak hebt geplaatst, kunnen leiden tot een korting op je bijstandsuitkering.

korting op bijstand

Geen korting op bijstand vanwege zonnepanelen. Bron afbeelding: Pixabay

Inkomen en vermogen

De minister liet weten dat in de Participatiewet het vermogen en inkomsten tot de middelen gerekend waarover de belanghebbende beschikt of redelijkerwijs kan beschikken. Ook geldt er een aantal uitzonderingen en wordt er uitgelegd wat er onder inkomen wordt verstaan. De opbrengsten van zonnepanelen voor privégebruik leveren een besparing op van het energiegebruik. Deze opbrengsten worden dus niet als inkomen gezien. Ook hebben deze opbrengsten geen invloed op de bijstand.

Lees meer artikelen over wat er allemaal is toegestaan als je een bijstandsuitkering ontvangt

Bronnen: Rijksoverheid, Solar Magazine, Tweede Kamer

Deel dit bericht:

Plaats een reactie