Arnhem schrapt schulden van bijstandsgerechtigden

De gemeente Arnhem schrapt op 1 januari 2020 de schulden van bijstandsgerechtigden. Ook zorgt de gemeente voor verhoging van de beslagvrije voet bij inhouding op de bijstandsuitkering, voor verlaging van de incassokosten en zal er een duidelijk kwijtscheldingsbeleid komen. Deze maatregelen neemt de gemeente Arnhem om te voorkomen dat inwoners dieper in de financiële problemen komen door toedoen van de gemeente.

Hogere schulden door toedoen gemeente

Door toedoen van de gemeente komen mensen met schulden vaak nog meer in de financiële problemen. Arnhem kritisch gekeken naar de eigen rol als schuldeiser en de gemeente wil absoluut voorkomen dat de financiële problemen van inwoners door de eigen regelgeving nog groter worden dan ze al zijn. Een van die regels is dat de gemeente invorderingskosten en rente op betalingsachterstanden in rekening brengt. Op deze manier lopen schulden op tot een meervoud van het oorspronkelijke bedrag. Het hebben van schulden geeft vaak geldstress en zorgt voor andere problemen, dat het vinden van een betaalde baan vaak in de weg staat. Daarom heeft Arnhem een pakket maatregelen vastgesteld waardoor inwoners met bijstandsschulden sneller schuldenvrij zijn en meer toekomstperspectief hebben.


Kwijtschelding van schulden

Arnhem scheldt schulden van bijstandsgerechtigden kwijt die hun schulden de afgelopen drie jaar niet hebben kunnen aflossen, maar daar wel alles aan hebben gedaan door aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Bij de gemeente Arnhem staan 4600 burgers in het krijt en 1445 inwoners hoeven die schulden per 1 januari 2020 niet meer terug te betalen. De hoogte van de bedragen kan variëren van €500,- tot mogelijk €20.000,-. In totaal is scheldt de gemeente zo’n 2,3 miljoen euro kwijt.

Bekijk hieronder een reportage van Omroep Gelderland.

Schuld verrekend

Een andere maatregel die de gemeente Arnhem wil treffen om mensen met een bijstandsuitkering verder financieel te ontlasten, is dat zij altijd minimaal 95 procent van hun bijstandsuitkering overhouden nadat hun schuld is verrekend. Op dit moment is dat 92,5 procent. Arnhem loopt met de invoering van de wet die de beslagvrije voet vooruit op wat naar verwachting in 2021 landelijk de praktijk wordt.

Lagere incassokosten

Naast het kwijtschelden van de schulden van bijstandsgerechtigden worden de incassokosten verlaagd naar €75,-. Voorheen waren ze gebaseerd op een percentage van de schuld die mensen bij de gemeente hadden, tot een maximum van €700,-. Bovendien brengt de gemeente vanaf volgend jaar geen wettelijke rente meer in rekening over de schulden, óók om deze niet nog verder te laten oplopen.

Afschrijven

Is de inschatting dat schulden nooit zullen worden afbetaald omdat, bijvoorbeeld omdat de vogel is gevlogen, dan worden deze in het vervolg na 10 of 20 jaar afgeschreven. Tot nog toe gold daarvoor geen vaste termijn. Naast het pakket aan maatregelen zal de gemeente ook werken aan goede voorlichting en aan de vereenvoudiging van de administratieve processen.

schulden van bijstandsgerechtigden
Arnhem schrapt schulden van bijstandsgerechtigden. Bron afbeelding: pexels

Bijstandsfraude

Fraudeschulden zijn uitgezonderd en de soepeler kwijtscheldingsbehandeling geldt niet voor bijstandsgerechtigden die zijn bestraft voor bijstandsfraude. Sterker, waar nu nog termijnen van tien en twaalf jaar gelden, blijft hun schuld vanaf volgend jaar voor twintig jaar in de boeken staan.

Geen extra kosten

Het nieuwe beleid levert geen extra kosten op. Arnhem hield jaarlijks al ruim 9 miljoen Euro achter de hand om het verlies af te dekken van vorderingen die niet worden afbetaald. Die buffer wordt wat verkleind, om de nieuwe maatregelen te betalen.

Niet de enige gemeente

Overigens is Arnhem niet de enige gemeente die dergelijke maatregelen neemt. Meer gemeenten, zoals Amersfoort, Rotterdam en Zwolle, schelden een deel van de schulden al na drie jaar kwijt.

Bronnen: Blik op Nieuws, Gelderlander, NOS, Trouw

Deel dit bericht:

1 gedachte over “Arnhem schrapt schulden van bijstandsgerechtigden”

Plaats een reactie